Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ окончателно се отрече от кмета на Хасково

"Разграничаваме се от действията на кмета на Хасково Добри Беливанов. Това обяви Цветан Цветанов за оттеглената вчера подкрепа на местното ръководство на партията от кмета на общината и го обвини в провалено управление.

Цветанов обясни, че Беливанов се е "отклонил от обещанията, които дадохме през последните няколко години", и се извини за политическото решение на партията от 2015 г., когато дава подкрепата си за него на местните избори. За Цветанов било недопустимо, когато има проблем в общината кметът да е на почивка с бизнесмен от града. По повод критиките на БСП по темата, Цветанов заяви, че тактиката на левицата за местните избори през 2019 г. ще бъде да засилят атаките си по кметове на ГЕРБ.

Той каза още, че предстои в някои общини да се направят промени и на общинските ръководства. Делян Добрев коментира по темата за кмета Беливанов, че той носи политическата отговорност, тъй като той го е номинирал за кмет. "Ние не искаме оставката на кмета, просто си оттегляме доверието от него. Той е разочарование още от първите дни на управлението", каза Добрев и допълни, че зам.-кметовете на общината са причината, заради които са дошли инвестиции в Хасково.

По-рано пред телевизия "България он еър” депутатът от БСП Елена Йончева разказа, че Община Хасково е подчинена на един приятелско-роднински кръг на областния координатор на ГЕРБ и на депутат от управляващата партия Делян Добрев. "През 2015 г., когато Добри Беливанов печели кметските избори, той назначава на ключови позиции – кум, зет, кума на г-н Добрев”, обясни тя и каза, че близки до Добрев са печелили обществени поръчки за финансираното от държавата саниране на панелните блокове, строителство и ремонт на пътища и строителство на сметища.

Според Йончева кметът на града Беливанов напоследък се опитвал да се еманципира от зависимостите си към Добрев и затова е свалено доверието от него.

Самият Добрев отговори, че негова е е грешката, че е номинирал Добри Беливанов за кмет на Хасково. "Градът се управлява от бизнесмен, човек на БСП", каза той и посочи, че има снимки в медиите, че кметът на Хасково е на почивка в Кан, Ница и Монако заедно с местния бизнесмен и бивш депутат Иван Стаматов. Според него това пораждало много въпроси и давало много отговори.

По думите му това доказвало, че властовият център на Хасково не е бил в Общината, а в къщата и офисите на въпросния бизнесмен. Добрев припомни, че именно благодарение на гласа на Стаматов, тогава депутат от Земеделски народен съюз, е било гласувано правителството на Сергей Станишев през 2006 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във