Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ очакват "златния пръст" на Нинова

ГЕРБ обявиха, че започват да събират парламентарна подкрепа за промени в конституцията и отпадането на давността за престъпления при приватизацията. В управляващата партия са обсъдени пет правни възможности, включително промени в Наказателния кодекс. Те обаче са се спрели именно на поправки в основния закон.

Шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов защити идеите и посочи, че престъпленията при приватизационните сделки имат специално значение за българското демократично развитие. По думите му предлаганите промени ще дадат яснота за разпределението на огромно държавно и общинско имущество. Според Кирилов приватизацията е пряко свързана с корупцията. Той добави, че "начинът, с който ГЕРБ предлага изменения в конституцията, ще постигне най-стабилния резултат, въпреки че се изисква най-голям парламентарен кворум".

Управляващите съобщиха, че внесат въпросните промени веднага след като проведат консултации с останалите парламентарни групи и си осигурят широка подкрепа. Кога ще се случи това обаче не е ясно, тъй като, както се изрази Кирилов, "нямаме неотлагаеми срокове".

Председателят на правната комисия поясни, че за внасянето на промените са необходими подписите на една четвърт от депутатите, а за приемането им са нужни 180 гласа, което означава, че и някои измежду представителите на БСП, ДПС или "Воля" ще трябва да се включат. Ако гласуването се провали, ГЕРБ ще може отново да внесе текстовете си, като в този случай ще им нужна подкрепата на 160 народни представители. Повторното разглеждане на поправките може да се случи два месеца по-късно.

Депутатката от управляващата партия Десислава Атанасова заяви, че е "парадоксално" на ГЕРБ да е необходима подкрепа именно от един от участниците в приватизацията - председателката на БСП Корнелия Нинова, визирайки участието й в "Техноимпекс" през 1997 година.

"БСП ще се пребори ли със съвестта на собствения си лидер и дали ще подкрепи ГЕРБ в това начинание? Очакваме златния пръст на Нинова при събирането на подписите за промени в конституцията", коментира още депутатката.

Атанасова допълни, че патриотите и ДПС вече са изразили готовност за подкрепа, тъй като от много време "заявявали, че ще борят с всякакви порочни практики". Та и затова от ГЕРБ смятали, че ще намерят подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във