Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ очаквали да бъдат сменени шестима "слаби" служебни министри

След като беше обявен съставът на новия служебен кабинет, от ГЕРБ се включиха на живо, за да дадат своята оценка за министрите. Хората на Бойко Борисов очаквали да бъдат сменени шестима членове на служебното правителство, които според тях били "слаби". "Оказа се, че те останаха, а други трима избягаха от уж великите успехи", каза зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Президентът обяви работата на служебния кабинет като изключително успешна. На мен ми се иска някой да ни каже какви успехи точно са постигнали. Пандемията ли спря, успешна ли беше тяхната ваксинационна кампания, справиха ли се с бежанската криза, овладяха ли инфлацията, построиха ли дори 1 см път? Румен Радев или е станал жертва на собствената си пропаганда, или откровено лъже? Трета опция няма. Реалностите са такива", каза още Митов.

Той подхвана и темата с новия политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев и това, че те ще търсят начини да за явяване на вота, тъй като нямат време да регистрират партия: "Сега разбираме, че са опитвали да купуват партии. Вчера председателят на „Екогласност” го каза ясно. С това са се занимавали служебни министри и президентската администрация." Зам.-председателят на ГЕРБ продължи с критиките към управляващия досега служебен кабинет: "В момента цената на тока у нас е най-висока в Европа, инфлацията е по-високата от средната в ЕС, имаме най-нисък дял от ваксинирани в ЕС. Това са постигнали тези хора до момента."

Тома Биков посочи и имената на шестимата министри, които от ГЕРБ са очаквали да бъдат сменени - министърът на енергетиката Андрей Живков, здравният министър Стойчо Кацаров, министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, министърът на туризма Стела Балтова, министърът на културата Велислав Минеков и министърът на отбраната Георги Панайотов.

Според ГЕРБ вече било безсмислено да се иска оставката на вътрешния министър Бойко Рашков, "който като председател на предизборния щаб на Румен Радев няма как да бъде сменен по средата на кампанията". "Приемаме оставането на Рашков като знак, че и през тази кампания нашите симпатизанти ще бъдат подложени на натиск от страна на Министерството на вътрешните работи, със старите ченгеджийски похвати", смята Биков.

За новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, бившият депутат беше категоричен, че от ГЕРБ-СДС нямат притеснения, защото нямат допирни точки с тях. "Притесняват се партиите на протеста, които предстои да бъдат изчегъртвани от президентската администрация."

"Преди два дни поискахме оставката на министъра на отбраната Георги Панайотов, като изчакахме да видим реакцията на президента. Видяхме я. През това време бяхме обвинени от Министерството на отбраната, че лъжем и използваме лична трагедия за предизборни цели. От началото на август ние сме в постоянен контакт с неговото семейство и всички действия са съгласувани с роднините му", каза Христо Гаджев от ГЕРБ за смъртта на лейтенант Манчев от Чешнегирово.

Стана ясно и че ГЕРБ-СДС продължават да обсъждат името на кандидата си за президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във