Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ обвини БСП в опит за саботаж на изборите

Томислав Дончев, кандидат-депутат от ГЕРБ

От ГЕРБ алармираха, че изборният протокол за предстоящия вот е неясен, излишно сложен и това може да доведе до грешки при попълването, което ще забави изборните резултати. Те призоваха Централната избирателна комисия да предприеме мерки по казуса. 

Според партията на Бойко Борисов, протоколът за първи път е в хоризонтален вид, което ще затрудни дори опитните членове на Секционни избирателни комисии да го попълнят. А при всички видове избори досега изборните книжа винаги са били във вертикален вид. 

Трябвало да се попълнят много излишни данни, има и повтарящи се контроли. Например точка 6.1. е идентична със точка 7.1. – което прави втората излишна. Новите сигнатури също са излишни, смятат от ГЕРБ.

Те обърнаха внимание, че подредбата също е различна, в сравнение с други години - недействителните гласове са представени пред действителните, а действителните се поставят в девет графи. В протокола, който е 20 страници, са необходими над 500 сумирания. Това щяло да доведе до грешки. 

ГЕРБ обвиниха политическите си противници и в частност БСП, че се опитват чрез представителите си в Централната избирателна комисия да объркат избирателните комисии. Хората на Борисов съзря умисъл в изготвянето на нова структура при изборните книжа. Те уточниха, че тези промени не се изискват от Изборния кодекс, а отговарящ за протоколите от страна на ЦИК е Емил Войнов от квотата на БСП. 

Според вицепремиера и кандидат-депутат на ГЕРБ Томислав Дончев, целта е умишлено да се предизвика хаос и това да доведе до възможност за оспорване на изборните резултати. "Имаме изкуствено усложнен изборен процес. Това е нарочно, за да има повече грешки, за да се забави обработването на резултатите, да се създаде хаос. Целта е да се създаде тежка конституционна криза", смята той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във