Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ нямат програма, затова спекулират с нашата, оплака се Жельо Бойчев

Когато нямаш програма, четеш тази на опонентите си, критикуваш и спекулираш с числата. Няма и смисъл ГЕРБ да предлагат нещо. До вчера бяха в управлението и видяхме какво направиха. Това заяви пред Нова телевизия Жельо Бойчев, член на НС на БСП и депутат в 43-то Народно събрание.

Той обясни, че БСП е поела ангажимент да осъвремени пенсиите, като средноосигурителният доход, взет за база, ще доведе до завишаване на разходите с около 800 – 810 млн. лв., а сметката, която показа ГЕРБ е 1,7 млрд. лв.

„Поели сме ангажимент да стимулираме млади предприемачи, като бъдат освободени от данък 2 години. ГЕРБ твърдят, че това ще ощети бюджета с 200 млн. лв. В програмата ясно сме казали, че те трябва да имат оборот от 150 хил.лв и щетите за бюджета ще са пренебрежимо малки”, обясни още Бойчев. Той заяви, че ГЕРБ говорят за 600 млн. лв. първоначална такса при концесията на летище „София”, но по тази логика трябва да продадем цялата държава, както те са правили до сега. „Ние ще сложим край на тази политика. Всяко едно от нашите предложения е много добре разчетено”, коментира Бойчев.

Той подчерта, че БСП заявява ясно, че България има нужда от друг тип политика, която да стимулира икономическия растеж, да се бори с бедността, да търси преодоляване на големите социални неравенства и изход от тази демографска катастрофа, в която се намира страната.

„Това е голямата разделителна линия между програмите на БСП и ГЕРБ”, допълни той и припомни, че в рамките на своето управление по нито един от тези въпроси ГЕРБ не са направили нищо.

Жельо Бойчев коментира и че в бюджетната прогноза, която ГЕРБ са заложили като управляващи, минималната работна заплата не е предвидено да се покачи с нито един лев. „Един месец след като подадоха оставка и отиваме на избори, те се сещат, че може да има активна политика за доходите”, каза още Бойчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във