Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ няма да заменя Маринов в комисията за полицейското насилие

Групата на ГЕРБ-СДС напусна пленарната зала в Народното събрание след гласуването на комисията, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година. 

Първоначално за членове на комисията бяха предложени Младен Маринов и Тома Биков от ГЕРБ. По предложение на БСП обаче кандидатурата на Маринов беше гласувана отделно от всички останали и отхвърлена от пленарната зала.

"Смятам, че Младен Маринов е в конфликт на интереси, тъй като под негово ръководство се случваха всички тези безобразия, затова предлагам НС да гласува разделно неговата кандидатура", мотивира искането си от парламентарната трибуна левият депутат Стоян Мирчев. По-рано през деня Мирчев репликира Младен Маринов по повод протестите от миналата година и намесата на полицията в тях. 

"Вие не можете да коментирате полицейското насилие по време на протестите миналата година. Истината е, че подопечните ви полицаи не са скачали върху главите на протестиращите, защото така е решил един или друг, а защото най-вероятно такива като вас са го наредили. Никога няма да забравим това нещо, защото вие окървавихте българските протести", беше категоричен Стоян Мирчев. 

По думите му БСП са искали изслушване на Маринов в пленарна зала, но той не се явил. 

“Г-н Маринов, вие нямате право да излизате от тази трибуна и да говорите за протестите, защото вие сте един от виновниците за това, че превърнахте българската полиция в един репресиращ орган срещу българските граждани, които излязоха мирно да протестират", подчерта той.

След това Тома Биков обяви от парламентарната трибуна, че няма да участва в тази комисия и си направи отвод, а депутатите от ГЕРБ-СДС напуснаха залата.

От ГЕРБ няма да предлагат заместник на Младен Маринов в комисия. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова определи изключването му като "грубо потъпкване на демократичния ред на парламентарната република".

"До този момент никога, никой не си е позволявал да гласува против волята на определена парламентарна група за персонален състав. Това, което се случва в българския парламент днес, както и от трибуната на Народното събрание, е поредното дъно, което достигнаха "Новите варвари в 46-ото Народно събрание", каза Атанасова. 

По думите ѝ, така се зачерква волята на над 600 000 български граждани, гласували за ГЕРБ. Съпартиецът ѝ Томислав Дончев нарече решението "болшевизъм".

"По-големият проблем е, че не става дума за просто ограничаване на юридически права. Става дума за ограничаване на граждански права. Става дума за зачеркване на човек, изцяло от стилистиката на "бивши хора", посочи бившият вицепремиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във