Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените, които президентът е предложил

„Радев показа, че не може да живее в среда на консенсус и насрочи изборите за 4 април", заяви Тома Биков относно обявената от Румен Радев дата на изборите – 4 април. По думите му от лятото президентът е настоявал за най-ранно възможно провеждане на изборите, най-ранното дата е 28 март, около нея имало консенсус, но той избрал друга.

ГЕРБ няма да внесе нито една от промените, които президентът е предложил, няма и да ги подкрепят, стана ясно от изложението на депутата Тома Биков и зам.-външния министър Георг Георгиев.

ГЕРБ няма проблем с определената от президента дата 4 април, но не вижда каква точно е разликата от една седмица между 28 март и 4 април. Абсолютно безсмислена смяна, коментира веднага след обръщението на президента депутатът Тома Биков. Той се разтревожи, че на 4 април се пада католическият и арменският Великден, като напомниха, че много български граждани тогава ще празнуват.

Биков обяви още, че ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които поиска президентът, като гласуването по пощата. Аргументът на управляващите е, че те са фундаментални и променят философията на закона в последния момент. "Ние няма да внесем нито една от промените, които предложи. Няма да ги подкрепим. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес, никой няма интерес към по-голямо недоверие към изборния процес. Ще направим всичко, каквото можем, да повишим избирателната активност и още днес ги призоваваме да упражнят правото си на глас на 4 април", коментира депутатът от ГЕРБ.

Биков подчерта, че управляващата партия ще направи всичко възможно да повиши избирателната активност, като убеждават със своите идеи избирателите. А според Георг Георгиев вълнуващият въпрос в случая било чия дата е 4 април и каква е разликата.

"Ние не можем да правим каквото на президента му хрумне. 90% от света се намира в локдаун, много хора са възпрепятствани дори да излизат от домовете си. За съжаление президентът, търсейки тази своя индулгенция за своето безсмислие, опитва да създаде хаос и да накара хората да не гласуват, да се усъмнят в изборния процес", коментира Георг Георгиев.

"Ако си спомним изказванията на президента - той искаше да прави избори още през есента, а сега изведнъж казва, че има време. Време за какво? Да промени фундаментално и философски идеята на изборите в България и това как те се провеждат. Президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия и да сме в разрез с всичко онова, което прави изборите прозрачни", смята той.

"Давам си сметка, че на четвъртата година той трябва да оправдае своето нищоправене, но не може да се прави за сметка на българските граждани и избори. Не дели българите еднакво, което чертае разделителни линии в обществото", коментира още той.

"Бих изразил надежда президентът да прекрати опитите за саботиране на изборите. Ще му кажа, ако не го е разбрал - не машините, не пликовете гласуват, а хората и ние трябва да се борим за тяхното доверие", подчерта Тома Биков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във