Банкеръ Daily

След вчерашния протест:

ГЕРБ няма да подкрепят предложенията на Валери Симеонов за промени в Закона за биоразнообразието

Депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят предложенията на лидера на НФСБ Валери Симеонов за промени Закона за биологичното разнообразие. Това каза в изявление председателят на Комисията по околната среда и водите от ГЕРБ Ивелина Василева.

"Законът беше приет на първо гласуване в парламента. Предстои разглеждането на текстовете за второ четене. Закон, който предизвика притеснението на обществеността. Знаете, че във фазата между първо и второ четене на законопроекта бяха внесени предложения от Валери Симеонов и група народни представители. Ние няма да подкрепим тези предложения. Достатъчно коректни сме към нашия партньор и сме го осведомили за това. Това е нашата позиция и по никакъв начин не означава, че проявяваме някаква форма на некоректност към коалиционния си партньор", заяви още Василева.

С приетите на първо четене промени в Закона за биоразнообразието се предвижда нов подход за управление на "Натура 2000" в България, а именно изграждането на още структури за управление на мрежата на регионално и национално ниво. 

Промените предвиждат решенията да се вземат административно, без участие на учените, а само с участието на екоминистъра и на ръководителите на РИОСВ. Това породи съмнения в част от депутатите, както и в учени, че става въпрос за лобистки закон. Беше повдигнат и въпросът имат ли от РИОСВ  капацитет да извършват тази дейност. 

При гласуването на първо четене председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева каза, че и в комисията са получени редица становища, като повечето от тях подкрепяли този подход и апелирали към прецизиране на някои части от текстовете.

Промените бяха подготвени още от бившия ресорен министър Нено Димов, до чийто арест и оставка се стигна заради водната криза в Перник. Сега промените са допълнени именно от Валери Симеонов и успяха да се придвижат към гласуване в пленарната зала.

В четвъртък заради предстоящото второ гласуване на промените природозащитници от цялата страна излязоха на протест в столицата. 

Според екоактивистите измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа "Натура 2000". Притеснително, според тях, е и изключването на учените от управлението на защитените зони.

Акцията бе под наслов: "Долу ръцете от морето, планините, реките и горите".

Ако предложените промени в закона станат факт, те ще отложат приемането на природозащитни мерки и цели, посочиха протестиращите. Те определиха като притеснители предложенията, направени между първо и второ четене от Симеонов и особено задължаването за предоставяне на първични данни, "което е направено по начин, който противоречи дори на Конституцията".

Има и други предложения, в които, според критиците, личи превес на икономическите интереси над природозащитните. Основната критика обаче е, че чрез тези промени се въвежда т. нар. нов подход за "Натура 2000“. А този подход бил изработен от фирма срещу близо 1 милион лева по Оперативна програма „Околна среда“, а били разписан от Нено Димов и екипа му в същото време, когато са заблуждавали обществото, че на Пирин може да се строи и то без оценка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във