Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ няма да подкрепи правителство на Патриотите и Реформаторите

ГЕРБ няма да участва при съставяне на правителство в рамките на 43-то НС, декларира пред журналисти в кулоарите на парламента Десислава Атанасова.

"Все пак политическата коректност изисква да разговаряме с Реформаторския блок, ако след връчване на третия проучвателен мандат в понеделник, получим покана", заяви Атанасова. Според нея е много странно, че Реформаторският блок и Патриотичният фронт  изобщо говорят за мнозинства, тъй като през последните месеци станало ясно, че стабилно мнозинство няма. 

„Ако за ГЕРБ съществуваше вероятност за устойчиво, работещо и стабилно правителство в рамките на 43-то Народно събрание, ние щяхме да го направим с мандата, връчен от президента на ГЕРБ. Нашият премиер се казва Бойко Борисов и е редно той да говори от името на правителството, а не някой друг”, коментира депутатът от ГЕРБ. 

 По-рано днес се проведе среща между ПФ и РБ в Народното събрание. Срещата е част от консултациите, които Реформаторският блок ще проведе с потенциални партньори преди връчването на третия мандат. Очаква се президентът да го даде именно на РБ в понеделник. Реформаторите предварително изключиха от разговорите БСП, ДПС и ДОСТ. Те ще търсят партньори, с които да се гарантира стабилността на държавата, както и евроатлантическата ориентация.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви след срещата, че ще подкрепят мандата на Реформаторския блок при съответно внасяне на корекции в програмата, свързани с техните основни приоритети.

"Приоритетите са повишаване на пенсиите, решаване на въпроса с охраната на границата и мигрантския поток, продължаване на реформите в икономиката и в енергетиката, битовата престъпност и оздравяването на климата за дребния и средния бизнес", обясни Симеонов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във