Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ няма да бърза с новия здравен министър

ГЕРБ не бърза с новия здравен министър. Все още няма конкретни имена. В момента тече бюджетна процедура в комисиите, а другата седмица бюджетът ще влезе в пленарната зала, затова изчакваме с наследника на Николай Петров. Това обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"От компетентността на премиера е да направи предложение. В момента се запознаваме повече от медийните публикации за възможните варианти, същевременно те биха могли да бъдат разглеждани като възможен вариант", обобщи Цветанов.

Според него понякога стойностни хора като Николай Петров има достатъчно възможности и условия да бъдат "обстреляни доста сериозно".

В понеделник министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка, която бе приета от премиера Бойко Борисов. 

Това е първата оставка на министър от третия кабинет "Борисов". Петров оглавяваше ВМА от лятото на 2014 г., докато през май тази година пое поста министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов. Преди това той бе министър в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

До оставка се стигна след журналистическо разследване как като шеф на ВМА Петров е възложил две обществени поръчки за общо 1.6 млн. лв. на фирми, представлявани от Явор Цонев - мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете.  Двете обществени поръчки са се отнасяли до импланти за ортопедия и травматология. Твърди се също така, че още през 2015 г. при сключване на договора за едната от поръчките е нарушен законът, тъй като консорциумът, на който тя е възложена, нямал необходимата регистрация.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във