Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ ни утешава с предизборни пенсии

Не ни искат в Шенген, еврозоната, дори вече и в Евросъюза... Съсипват ни с критични доклади за правосъдието, а междувременно цените на горива, ток и парно галопират към небесата. Дори и на олимпиадата се сгромолясахме отвисоко. Въобще провал след провал... Явно, за да пораздуха малко надвисналите отвсякъде черни облаци, правителството реши да създаде и разпространи една добра новина. Докато си почиваше във Варна след поредното дефиле с фланелка на Левски, финансовият министър Симеон Дянков се изпусна, че от 1 януари 2013-а пенсиите ще бъдат увеличени с поне 7.3 процента. Всеобщ възторг и хвърляне на шапки във въздуха обаче не последва - може би защото в България все още не живеят само пенсионери. А и възрастните хора вярват повече на празните си джобове, когато пазаруват в магазина.


Дянков си остави вратичка за измъкване, казвайки, че точният размер на повишението ще бъде окончателно оповестен, когато се направят разчети за натрупаната инфлация от 2009 г. досега. Увеличението трябвало да компенсира ръста на инфлацията, като финансовите експерти ще умуват дали то да е еднакво за всички, или по-ниските пенсии да бъдат вдигнати с по-голям процент. Министър Дянков извади и доста противоречиви данни, според които средната инфлация в страната за споменатия период е точно 7.3 на сто, а поскъпването на стоките от първа необходимост е 7.6 процента...


Очевидно е, че правителството все повече започва да разхлабва колана на строгата бюджетна дисциплина с наближаването на парламентарните избори. Три години не бе направено нищо за доходите, а сега изведнъж държавните служители, а след тях и пенсионерите ще получат повишения. Всъщност по казуса с пенсиите Дянков пак шикалкави и май се готви да направи остър завой, с който да се отметне от предишни свои приказки. През април той каза, че доходите на възрастните ще бъдат индексирани от 2013-а по швейцарското правило, което първо бе отменено, а след това бе върнато от реформаторите на ГЕРБ. То предвижда повишението да е сбор на 50% от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени за изминалата календарна година. Експертите на синдикатите изчислиха, че ако пенсиите бяха компенсирани така, то за трите години между 2010-а и 2012-а увеличението би било с 13.9 процента. А Дянков не е готов да сложи на масата повече от 10 на сто.


Другото заложено от финансист 'b91 условие бе, че увеличение на пенсиите ще има, ако ръстът на икономиката за 2012-а е по-голям от заложения в бюджета. Преди дни същият управник отбеляза, че въпреки всички мрачни прогнози планът за 1.4 на сто ръст на брутния вътрешен продукт се изпълнява. От Националния статистически институт, естествено, веднага подкрепиха финансовите успехи с данни, че през второто тримесечие БВП е нараснал с 0.5% спрямо 2011-а. Не е ясно какво ще се случи до края на годината, но пари за пенсии ще има. Както и за всевъзможни компенсации, бонуси, дори вероятно пак ще бъде увеличена минималната работна заплата. Важното е, хем сметките да излязат, хем електоратът да бъде доволен.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във