Банкеръ Daily

Любомир Стефанов:

ГЕРБ не са свикнали да ги критикуват, а то е демократична практика

"Демократична практика е дълго управлявалите да са обект на критика от всички. ГЕРБ не са свикнали и смятат, че всички искат да ги изличат от лицето на планетата, а подобно нещо няма". Този коментар направи политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов.

Той подчерта, че не за първи път предизборно ставаме свидетели на търсенето на удобен виновник. "Като управляваща партия в предишните 10-ина години ГЕРБ е най-удобна да е център на мишената за техните политически опоненти, които желаят на техен гръб да направят политически капитал и да увеличат бъдещето си присъствие в парламента", добави Стефанов.

Политологът посочи, че предизборната кампания за вота през юли е започнала още в първия ден на кратко просъществувалото 45-о Народно събрание. "Миналият парламент беше като преамбюл за това, което ни очаква сега. За съжаление в 46-ото Народно събрание ще видим повече от същото", уточни той.

По думите му ще се засили усещането, че сме в професионален боксов мач, а предизборното представяне на програмите на партиите ще останат на втори план. "На преден план ще е изсипването на всичко от всички - върху ГЕРБ, като по този начин ще се размие съдържанието, което имат, за да предложат алтернатива", допълни политологът.

Любомир Стефанов определи служебното правителство като кабинет на свръх очакванията. "Президентът изпадна в положението да бере и позитивите, но и негативите от този кабинет", уточни той. 

Политологът коментира и скандала с подслушването на политици:

"Ако някой е замесен, ще отнесе най-голяма порция от вината, тъй като ще бъде в лична отговорност, че някой е дал поръчение, респективно - заповед, а тя е била подписана от някой друг. ... Това са едни милиционерски номера за разфокусиране на истинския обект на подслушване. Но тези неща трябва да бъдат доказвани, защото е много лесно да се хвърлят в публичното пространство и да започне едно шумене и кипене, без то да доведе до резултат и се окаже поредният ПР, особено в период на предизборна кампания. ... Трябва нещата, които се намерят като доказателства, да бъдат внесени в съда от прокуратурата и там да издържат прочита на закона, за да казваме в последствие, че този е виновен, а онзи - невинен".

Facebook logo
Бъдете с нас и във