Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ не са доволни от отговорите на Минеков по казуса с "Труд"

Депутатите изслушват служебния министър на културата проф. Велислав Минеков по казуса с вестник "Труд" и запечатването на офисите на медията, които се помещават в сграда - собственост на културното ведомство. Пред депутатите Минеков изтъкна, че министерството няма никакви отношения с вестник „Труд“ или която и да е друга медия, а с фирмата „Южен кръст“. Съдът вече веднъж е отхвърлил искането на "Южен кръст" за спиране на производството срещу фирмата, предстои да се произнесе окончателно през февруари. Междувременно обаче сградата е необходима на Института за недвижимо културно наследство, защото предстои промяна и увеличаване на личния състав на ведомството.

Велислав Минеков подчерта още, че сградата, в която се помещава вестник "Труд", е наета от "Южен кръст" за 5,50 лв. на квадратен метър - цена, много по-ниска от средната в района. Отдаването под наем е станало след обществена поръчка по време на мандата на Вежди Рашидов като министър на културата. Оттам нататък всички ресорни министри са изисквали погасяване на задължения, свързани със сградата, но не са постигали успех.

В началото на изслушването Любен Дилов-син от парламентарната група на ГЕРБ-СДС нарече действията на Минеков "когнитивен дисонанс" - разминаване на действителност и представа за себе си. Дилов попита служебния министър на културата с какво решение на кой съдебен орган е предприел действия по затварянето на вестника и може ли да покажете фактура за неплатени сметки? Поиска още Минеков за изясни ролята на Светослав Трайков в екипа си. Дилов сравни министъра на културата със силовия министър Бойко Рашков. "Културен министър, който се държи като милиционер, виждам за пръв път", посочи депутатът.

Министърът отговори, че за него е чест да бъде сравняван с Бойко Рашков. И попита защо при предишни спорни ситуации и решения, касаещи спирането на работа на медии или уволнение на журналисти, не е провеждано извънредно заседание на парламента. "Като министър на културата съм абсолютно съгласен, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание на Народното събрание. Но като гражданин и настоящ министър искам да попитам защо нямаше извънредно заседание, когато спря сигналът на БНР, който не е спирал дори по времето на Втората световна война", попита той и изреди още редица подобни казуси.

Липсата на отговори по същество в първото изказване от трибуната на Велислав Минеков предизвика недоволство от страна на ГЕРБ. Те поискаха председателят на Народното събрание Никола Минчев да отстрани министъра от заседанието, а от ДПС заявиха, че няма да задават въпроси към него заради неуважението, което показва към народните представители. Александър Симов от БСП възкликна, че е доживял да види ГЕРБ да се загрижи за свободата на словото у нас.

От "Продължаваме промяната" попитаха служебния министър дали има и други сгради на културното ведомство, чието ползване ощетява държавата. Минеков посочи използването на два етажа от административната сграда на НДК от партия ГЕРБ.

От "Демократична България" изтъкнаха, че изслушването на министъра не касае свободата на словото у нас, а управлението на сградите на Министерството на културата и призоваха Минеков да каже какви са конкретните задължения на "Южен кръст". По данни културния министър само от 2015 до 2018 година има неплатени консумативи за над 133 000 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във