Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ не прие подкрепата на ДПС

ГЕРБ не приема подкрепата, която ДПС декларира, че ще окаже на евентуално правителство на малцинството. Това обяви на брифинг след преговорите между двете формации в парламента Цецка Цачева.

"Още в нощта на изборите заявихме, че не бихме участвали в управление с ДПС. Нашата позиция, обаче е, че е необходим диалог между всички партии, затова проведохме тези консултации", обяви тя.

"Не искаме да се получи това, което стана през 2013 г., когато най-голямата партия ГЕРБ бе елиминирана от разговорите за управлението", обясни Цачева.

Тя заяви, че с ДПС са намерили общи точки, но категорично декларира, че различията не позволяват формиране на правителство с подкрепата на движението.

От ГЕРБ също така обявиха, че няма да канят ДПС и в коалиционно управление, като изтъкнаха като основна причина участието им в предишното правителство, което било крайно анти-ГЕРБ настроено.

"По шест теми имаме принципно съвпадение с ДПС", заяви Менда Стоянова. Тя обясни, че една от темите е била за финансова стабилност като от ДПС са изразили подкрепа на данъчната политика с ниско облагане. „Имаме съгласие и затова, че бързо трябва да бъде изменен Закона за държавния бюджет и той да отразява в цифри и истинското положение”, заяви Стоянова.

„Останаха различията по отношение на Сметната палата – модела, който беше въведен от предходното правителство и мнозинство”, коментира тя.

Стоянова посочи, че и по въпроса с банковата стабилност и КТБ имат сходни позиции и се обърна към вложителите с думите да имат търпение и да вярват, че ще търсим най-доброто решение за КТБ. „Искаме да получат всичките си пари, като гарантираните могат да бъдат сигурни. С колегите се обединихме, че е необходима външна експертиза”, допълни тя.
„Обединихме се, че трябва да има законови промени, които да доведат до промяна в ръководството на БНБ, която включва липса на партийни квоти и се обединихме, че за КТБ, както и за всички останали случаи, трябва да има пълна публичност на средствата на вложителите и кредитополучателите”, каза още Менда Стоянова.

Румяна Бъчварова обясни, че първото изискване на ГЕРБ за съставяне на нов кабинет е наличието на широка парламентарна подкрепа, която изключва формулата правителство на малцинството. Тя подчерта, че това е основната причина да не приемат подкрепата на ДПС, защото от ГЕРБ смятат, че не могат да приемат подкрепа от сила, която няма да участва в следващия кабинет.

Бъчварова посочи, че следващият кабинет трябва да е с валидност един управленски мандат и ГЕРБ смята, че подкрепата от 300 дни поставя в риск от едно такова управление . „Основната причина ГЕРБ да не покани ДПС в правителството е предисторията между двете партии”, каза тя. По думите и, въпреки сходството в между политическите платформи на двете партии, ГЕРБ не може да разбере защо ДПС е застанала на позиция да участва в една откровена Анти- ГЕРБ коалиция при управлението на Пламен Орешарски и по този начин е създала всички проблеми, които днес трябва неотложно да се решават.

„Подкрепа на кабинет на малцинството бяхме принудени да направим по две причини – нашето национално отговорно мислене и това, че на България не й трябват нови избори. ДПС прояви такова мислене, когато пое курса на плавен преход към политическа стабилност”,каза от своя страна Йордан Цонев от ДПС.

„Пред нас има два възможни изхода – да подкрепим кабинет на малцинството, другия избор е да отидем към нови избори”, заяви Цонев. „Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно. Има кабинет на еднопартийното малцинство, но коалициите се правят за мнозинство”, обясни той.

Според Йордан Цонев бунтовете срещу ДПС по места са проява на анти–ДПС коалиция, която има за цел да оправдае присъствието на националистически формации в новото правителство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във