Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ настоява за спешен избор на нов председател на КЕВР

Депутатите от ГЕРБ-СДС настояват за незабавен избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Те дадоха брифинг в парламента минути след като бе оповестено решението на Конституционния съд, че Станислав Тодоров е назначен на поста в нарушение на основния закон.

"Кирил Петков сам каза, че ще обезсили меморандума с Gemcorp, защото има сведения от ДАНС, че този меморандум представлява заплаха за националната сигурност на България. Днес получихме писмо от ДАНС, от което следва, че включването на посредници при доставката на газа е въпрос, който трябва да бъде отнесен на вниманието на Върховната касационна прокуратура. Това означава, че в нашия сигнал се съдържат сериозни данни за извършени престъпления. От този момент КЕВР няма председател. Председателят е свален с решение на КС", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков и настоя за незабвен избор на нов председател на енергийния регулатор. По думите му депутати от бившата четворна коалиция са допуснали нарушения на Конституцията. Той визира Христо Иванов, Атанас Славов, Ива Митева и Крум Зарков. "Тези хора нямат право да говорят за съдебна реформа. Те допускат нарушение на Конституцията и законите. Ако настояват за изменение на Закона за противодействие на корупцията, нека знаят, че този закон също ще бъде обявен за противоконституционен", категоричен е Чолаков. И добави, че от ГЕРБ ще обявят за незаконно и евентуалното назначение на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за шеф на Антикорупционната комисия. "Тази агония трябва да приключи веднага", каза депутатът.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова също обвини депутати от бившата четворна коалиция, че "за пореден път газят законодателството и Конституцията". "Великите юристи от ПП, ДБ, ИТН и БСП направиха промяна на закона заради човека (Станислав Тодоров - бел. ред.) и въпреки това сбъркаха, защото той не отговаря на тези условия. Всяка от страните, която има интерес, може да събори решения на КЕВР, взети от избирането на противоконституционния председател досега. Това означава хаос за българската енергетика. Жалко е, че има доктори по конституционно право в този парламент", посочи Атанасова. 

Ако следващата седмица не бъде избран нов шеф на енергийния регулатор, КЕВР може да остане без началник поне три месеца, отбеляза Делян Добрев. "Председател на КЕВР се назначава от парламента. Ако следващата седмица не се избере такъв и след 10 дни президентът разпусне Народното събрание, това означава, че КЕВР няма да има председател още поне три месеца", допълни той. И изтъкна, че това изправяло страната пред редица опасности. "При нарушени доставки на газ, министърът по закон може да наложи задължения на компаниите в енергетиката, които трябва да бъдат решени, регулирани и признати от регулатора. Ако нямаме регулатор, това означава, че този текст от закона е неработещ. КЕВР трябва всеки месец да определя цената на газа. Ако няма председател, кой ще определя цената на газа", попита Добрев. 

Дебатът по темата започна още в пленарната зала. ГЕРБ-СДС поиска незабавно изслушване на министъра на енергетиката в оставка Александър Николов. Десислава Атанасова поиска думата и настоя мнозинството по най-бързия начин да внесе проект на решение за смяна на "противоконституционния председател, за процедурни правила, отговарящи на Конституцията, за спешно изслушване на министъра на енергетиката".

"Решението на Конституционния съд означава, че всички решения на КЕВР в този състав могат да бъдат оспорени от всяка заинтересована страна. Това означава колапс за българската енергетика. Очакват ни много тежки месеци за българската енергетика. Трябва да се вземат адекватни решения. Ако не го разбирате и единствената ви реакция е да викате от втория ред, това означава, че наистина сте тотални аматьори", каза от трибуната Атанасова.

В пленарната зала настана суматоха, след което заседанието беше прекъснато с 15-минутна почивка.

"Парламентът може да изпревари влизането в сила на решението на Конституционния съд и да освободи председателя на КЕВР", предложи зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ". Тя напомни, че решението на КС влиза в сила едва след обнародването му от Държавен вестник. "Изборът е незаконен. Ако парламентът е умен, ние можем да отменим избора още преди да е влязло в сила решението. Въпрос вече на политическа воля и на решение какво ще предприеме Народното събрание", уточни тя. И допълни, че изборът на Тодоров било едно от решенията, от които се срамувала, но отговорността била на "Продължаваме промяната". "Ние много пъти алармирахме за тази кандидатура, така че е ясно кой носи отговорност. Много е тъжно да си признаем, че приемаме противозаконни актове. Аз многократно съм казвала пред вас, че ме е срам, но за съжаление, една птичка пролет не прави", отбеляза тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във