Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ настоява учениците да се върнат в клас без тестване

От ГЕРБ настояха още от утре учениците да се върнат в клас без тестване. На брифинг в централата на партията бившият образователен министър Красимир Вълчев заяви, че след като държавата не може да осигури безплатни тестове, не трябва да спира образователния процес.

„Изборите минаха, призоваваме и двамата министри още утре да върнат децата в училище без всякакви тестове. Да осигурят тестове и тогава да правят тестване. Безобразие е да продължава тази непредвидимост“, каза Красимир Вълчев.

"Служебното правителство създаде безпрецедентен хаос в сферата на образованието. Те направо пренебрегнаха образованието. Очевидно служебното правителство не може да се справи с доставката на тестове. Призоваваме децата още утре да бъдат върнати в училищата. Тестване трябва да има, когато са осигурени логистично самите тестове. Това правителство показа, че образованието не му е приоритет. Пълно безхаберие и абсолютно незаконосъобразни решения в сферата на образованието. Даже някои от тях са и антиконституционни", каза още бившият просветен министър.

"Още лятото бяхме предложили да се осигурят тестове за учениците, но то беше подминато с безразличие. Свикваха се всякакви комисии, занимаваха се с нас, но образованието беше подминато и оставено на последно място. В момента нямаме отговорна власт, на която да и пука за образованието. В момента се случва загуба на умения и мотивация за учене сред децата. Това ще даде пагубни резултати след няколко години. Сега се даде възможност децата да не ходят на училище легално, което е незаконосъобразно. Призоваваме министрите на образованието и здравеопазването да върнат още утре децата без никакви тестове, докато не бъдат осигурени такива", добави още той. 

От ГЕРБ отправиха редица критики към предварителните разчети в бюджета за догодина, като обърнаха внимание, че липсва информация за таван на дълга, както и какъв реално ще е размерът на пенсиите.

"Все още нямаме предложен бюджет. Това се дължи на факта, че се готви тегленото на нов дълг в размер на 12 млрд.", каза Томислав Дончев.

"Вчера министирът на финансите обяви проекта за бюджет за 2022 година и колко ще стане минималната пенсия. После от министерството го опровергаха. За първи път виждам такова нещо и изниква въпроса - кой ръководи финансовото министерство. Тези хора трябва да си правят сметка с какви средства разполагат и това замерване с числа и сватбарско надвикване е безхаберие. Ако един пенсионер разчита, че пенсията му ще е по-голяма и това не се случи, какво ще стане? Тук е важно е кой има интерес от тази ситуация. Отговорът е само един - президентът и аз го призовавам да проведе една строева подготовка", заяви още той.   

По отношение на информацията за ротация на председателите на 47-ото Народно събрание и дали ГЕРБ ще подкрепи лидерът на БСП Корнелия Нинова за негов председател Томислав Дончев коментира:

„Ако ме питате дали бихме подкрепили г-жа Нинова, не мога да ви отговоря еднозначно, би било странно. В същото време нека да ви напомня, че ние преди пет години сме ѝ предлагали подкрепа за този пост“

От ГЕРБ съобщиха, че и в 47-ото Народно събрание председател на парламентарната група ще е Десислава Атанасова, а Росица Кирова отново ще е предложението за заместник-председател на новия парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във