Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ намери дупки в Плана за възстановяване

Преди два дни беше представен готовия План за възстановяване. Очаквате безпринципна кампания, но ние трябва да се уважаваме. Това заяви на брифинг на ГЕРБ Томислав Дончев.  

Най-после имаме финален План, който на 85% се препокрива с версията от правителството на Бойко Борисов, каза още той. 

Дончев уточни, че последната версия има някакви подобрения, които се връщат във варианта, оставен от правителството им. Другата добра новина била, че най-накрая този План е внесен в ЕК.

Той уточни, че са върнати мерки, свързани с подкрепа на бизнеса. "Няма да се заяждам, питайки, защо бяха нужни движения да се направи в един вид, а после да се върне старият", каза още Томислав Дончев.

"За съжаление, Програмата за саниране, както е изработена в момента, фактически няма да работи", коментира той.

Докато говореше Дончев, при журналистите седна Бойко Борисов.

"Ако в планът има един проблем, това е в частта енергетика", уточни зам.-председателят на ГЕРБ.

"Програмата за саниране фактически няма да работи. Включване на съфинансиране е добра мярка, но тя ще стане фактически неработеща. Българските граждани, които живеят в еднофамилни къщи са зачеркнати от Плана за възстановяване и са третирани като втора ръка хора", коментира бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков. 

Според него Планът има проблем със сектора "Енергетика". Голяма част от предложените инвестиции са включени без дебат или анализ, като ще повлияят драстично. 

"Свидетели сме в провала на правителството на Румен Радев към малките, средните и големите бизнеси. Сумите за помощ на секторите са крайно недостатъчни. Предложението за 50 лв. компенсация на мегаватчас вече трябва да е поне 150 лв. Няма мерки, а и не се планират такива", каза още Жечо Станков. 

Цената на тока днес достигна рекордни стойности и мина 600 лв. за MWh, посочи той.

"Средствата за улично осветление са частично възстановени. В момента и общините се нуждаят от средства, защото високите цени на електроенергията и за тях са непоносими", допълни Станков. 

По думите му се очаква 1,5 млрд. лв. дефицит в бюджета, който беше предложен от "правителството на Румен Радев". Според него прозира лобистки интерес в действията да се инвестира в мега компании от чужбина, които да дойдат да у нас, вместо да се инвестира в малкия и средния бизнес у нас.

"Въпреки лъжите, които се изричат от президента и неговото правителство имаме вече дата за затваряне на въглищните централи. Прах в очите на миньорите. 23 октомври 2038 г. е обявената дата за затваряне на въглищните централи. Заради лъжите на Радев за въглищните централи от 11 000 работещите в сектора ще станат 500. Още от самото начало те са имали намерение да затворят централите през 2026 г.", каза още Станков.

"Общо имаме 3 млрд. лв. хаос", завърши той.

Красимир Вълчев припомни изказване на Румен Радев от преди няколко дни, в които е изрецитирал няколко заучени изречения по повод ТЕЦ-овете Марица. По думите му всички изречения са били лъжа.

Вълчев посочи част от страниците на Плана за възстановяване, в която се казва, че страната ни поема ангажимента да извади от експлоатация до 2026 г. въглищните централи. От от 11 000 работещи ще останат 500. Фотоволтаичните централи също няма да останат собственост на Мариците", отсече той.

"Още от самото начало те са имали това намерение - да затворят централите през 2026. Това ли разбира Радев от автономност - да сме зависими от руския газ и да нямаме и ток", негодува Вълчев.

"България е в тъмночервената зона на Ковид. Радев и Кацаров доведоха България там. За 6-7 дни са загинали 600-700 българи. Кой ще дойде в България? В Европа се пукат по шевовете стадионите, а ние играем пред празни трибуни. Къде е логиката на Кацаров и Радов по дискотеките да има хора, а на стадиона на открито да няма, в паралелките в училищата да няма", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Аз мога да предложа на Румен Радев да направим лицеви опори на кокалчета. Това не е смешно вече, народът гине, цените полудяват, а ние си правим туризъм", възмути се бившият премиер.

"Дали ще има импийчмънт на Радев и оставка на служебното му правителство. Това вече не вълнува хората. Дали ще успеем да овладеем инфлацията и цените, какви мерки ще се предприемат?", попита Борисов. 

"Няма ли по-хубаво от санирането на жилища и сграда. Сега Европа ни дава 2 млрд. лв., за да си оправим блоковете, защото след няколко години хората ще трябва да бъда изселени от тях. И Европа ви казва, ето ви, направете си. Само че ние казваме "не", ще ходим и ще купим най-скъпите батерии, за да спестим 30-40 минути ток... За да се нагушат някои", продължи с критиките лидерът на ГЕРБ. 

"Коалиционни партньори могат да са всички или никои! Не водим срещи, но заповядайте", призова Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във