Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ към Румен Радев: Това е лична позиция на двама сенатори

Георг Георгиев и Даниел Митов

От ГЕРБ дадоха извънредно изявление по повод коментара на президента Румен Радев за позицията на председателя комисията по външна политика в Сената на САЩ Боб Менeндез и на сенатор Джим Риш. Според ГЕРБ въпросната позиция е лична - на двама членове на американския сенат, а не е позиция на Сената и на Конгреса.

Сенаторите посочват, че в България "постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения". Държавният глава Радев определи становището като "съкрушителна оценка".

"Във връзка с излязлото днес съобщение, пуснато от личните профили на двама американски сенатори, трябва да кажем следното - въпросната позиция е лична, на двама членове на американския сенат, не е позиция на Сената и на Конгреса. Очевидно отдавна не е имало посещение на членове на Сената в България. Смятаме, че трябва в най-скоро да посетят България и да видят как страната се развива", заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Според бившия външен министър от квотата на Реформаторския блок, а сега кандидат-депутат от ГЕРБ Даниел Митов, при победа на изборите, правителството ще продължи да работи с новата администрация на САЩ и с новите сенатори.

По думите на Георг Георгиев, президентът "лъже брутално и безцеремонно". "Това е една разпечатка, която направихме на официалната страница на Сената. Тук позиция официална не открихме. Това е самото изявление, направено от личен профил. То не ангажира институцията, не ангажира Сената", каза още зам.-министърът на външните работи.

Той показа и разпечатана позицията българския държавен глава.

"Никъде в официалния поток от информация на американския сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът Радев обаче внушава, че Сенатът постановява и надолу изброява личната позиция на сенаторите", допълни Георгиев. Той попита на чия страна президентът е вдигнал юмрук по време на протестите от лятото - "дали на БСП, дали на "Отрови се" - "Изправи се. бг", или на своите политически партньори, намиращи се зад граница, в топлите страни, или на други опозиционери".

Георг Георгиев подчерта, че истинският диалог между България и САЩ бил скрепен с всичките усилия, разговори и срещи на премиера Борисов с американските му колеги.

"Президентът Радев нито веднъж не е канен на официално посещение в САЩ и не е запознат с институционалната ни политика с Вашингтон. Затова не смятам, че е в правото си да дава оценки и да прави коментари", посочи Даниел Митов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във