Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: Категорично се разграничаваме от провокациите на Националната конференция

Снимка: Архив

"ПП ГЕРБ категорично се разграничава от действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията, която се проведе днес, 5 август 2020 г. Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия." Това гласи позиция на политическата формация, изпратена до медиите.

"За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност.

ПП ГЕРБ не е наемала допълнителна охрана за форума. Охраната бе осигурена от „София Тех Парк", се казва още в съобщението.

Днес, след края на Националната конференция на управляващата партия, протестиращи очакваха актива на ГЕРБ на изхода на "София Тех Парк". Демонстрантите скандираха "Мафия", "Оставка" и "Довиждане". Наложи се делегатите да бъдат извеждани с полицейски кордон.

Събралото се множество очакваше да излезе премиерът Бойко Борисов.

Някои от протестиращите успяха да преминат през огражденията по време на конференцията, докато Борисов говореше. Стигна се и до размяна на юмруци между няколко мъже.

Потребител на Фейсбук разпространи видео, от което се вижда как един от младежите от редиците на ГЕРБ рита един от протестиращите и къса плаката, който недоволният от управлението на Борисов носи.

Човек с маска, присъствал на събитието, изби телефона от ръцете на журналиста от "Свободна Европа" Полина Паунова. Тя се опита да говори с младежите, които по-рано нападнаха един от протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов. След това телефонът беше взет от ръцете ѝ и захвърлен настрани.

Полицията успя да изтласка група протестиращи, която беше блокирала трафика в района на зала "Арена Армеец". Демонстрантите блокираха автомобилите, с които делегатите на ГЕРБ се опитаха да напуснат паркинга в близост до залата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във