Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ: Караянчева ще бъде председател на парламента до редовните избори

Депутатите обсъждат предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Искането е внесено от парламентарните групи БСП и ДПС с 96 подписа. 

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова, с думите, поведението и самооценката си шефката на парламента "слага петно" върху авторитета на институцията.

Мотивите, поради които левицата настоява за оставката на Караянчева, са поне пет, каза Нинова. Сред тях са непознаване на Конституцията и правилника за организацията и дейността на Народното събрание, нарушаване на принципа на разделение на властите и контрол на законодателната над изпълнителната власт. Като пример за това червената лидерка изтъкна, че от една година премиерът Бойко Борисов не е идвал за изслушване в парламента.

Във връзка с правилника на Народното събрание Нинова посочи, че важни законопроекти, внесени от БСП, с месеци не се гледали, ставало въпрос за поне 22 законодателни проекта.

Като доказателство за неприемливото поведение на Караянчева председателят на БСП припомни репликата ѝ "Ходи пеша, бе", адресирана към протестиращите срещу правителството.

"Още по-неприемливо е поведението на г-жа Караянчева в момента, в който получи грозна, неприлична и неприемлива оценка от собствения си лидер. Говоря за онзи разговор, в който тя е определена като една кърджалийска "жена". Няма да цитирам, въпреки че би било точен цитат на премиера. В тази връзка най-нормалното поведение тогава беше да подаде оставка, за да защити честта на парламента и достойнството на българските жени. Вместо това тя написа на стената си във Фейсбук "Аз вярвам на Бойко Борисов". Тя може да му вярва за тази оценка, това е неин избор, собствено самоунижение, но ние не искаме с присъствието си повече на това място председател на Народното събрание да унижава институцията и да не мисли изобщо за достойнството на българските жени", каза още Нинова.

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, да забравиш, че си председател на парламент в парламентарна република и да се изявяваш като "квартален партиен функционер", означава да "извършиш политическо престъпление срещу Републиката". 

От ДПС настояват за предсрочното освобождаване на Караянчева поради системно неизпълнение на задълженията ѝ като председател на Народното събрание, нарушаване на Конституцията, уронване престижа на Народното събрание и за подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията.

"За 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в арогантността си и затова едва ли ще се коригират. От ГЕРБ ще изчакат да мине гласуването и самозабравили се, ще продължат по пътя. Ще пропуснат възможността да покажат, че могат да се коригират. Точно ГЕРБ, които се страхуват толкова много от служебен кабинет, да направят неизбежно случването му. Всичко това ще доведе до нестабилност в държавата и всяко следващо правителство трябва да има първо спасителен план, при условия непознати за страната от 20 и повече години“, каза Карадайъ.

По думите му, когато човек няма капацитет, експертиза и визия, остават агресията, омразата и арогантността. "Естествено и популизмът ви, в това число. Това няма да помогне на г-жа Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта, защото българските граждани не искат никой да ги наставлява и да ги навиква", подчерта лидерът на Движението.

Според него председателката на парламента си мисли, че искането за оставката ѝ е просто акт на опозицията и ще отмине. "Нещо повече – опитва се да дублира поведението на президента и премиера, в опит да изпъкне и да печели дивиденти, но това не й се удава и резултатът е гаф след гаф", добави Карадайъ.

Докато той говореше, в залата се чуваха подвиквания на депутати от ГЕРБ. "Истината боли, нали?", отговори им лидерът на Движението.

В защита на Караянчева пръв се изказа народният представител от групата "Обединени патриоти" Славчо Атанасов. "Оставка на председател на Народното събрание се иска няколко месеца преди избори винаги, а речите са "копи-пейст", отбеляза той.

Атанасов подчерта, че шефката на парламента не била откраднала нито една стотинка от държавата, за разлика от други, които "на 28 години станали приватизатори". "Тя не е корумпирана и ще я превърнете в мъченик", обърна се той към опозицията.

Патриотът предположи, че атаките срещу нея от страна на ДПС били заради това, че Караянчева е направила пробив в тяхната крепост - Кърджали.

По повод обидата по адрес на Караянчева, за която Корнелия Нинова напомни, Атанасов отбеляза, че от парламентарната трибуна през годините са се чували много груби реплики, а все пак не сме нито в Англия, нито във Франция.

"Дебатът днес не е дали Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата българска държава." Това каза председателят на Комисията по културата и медиите от ГЕРБ и бивш културен министър Вежди Рашидов. Той определи дебата като фарс. 

Рашидов разкритикува БСП, че постоянно искат премиерът да дойде в парламента. "Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки", каза бившият министър на културата.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид се обърна към Цвета Караянчева с думите "уважаема кърджалийска мъченице". Той изтъкна като аргумент за исканата ѝ оставка основателни съмнения за несъвместимост на член на ЦИК и отбеляза, че именно Народното събрание е органът по назначаването му. Той поясни, че един заместник-председател на ЦИК няма направена проверка и такава не е направена в законоустановения срок. 

Според него тази арогантност и грубо нарушаване на законите не е характерна само за Караянчева, а за цялото управление на ГЕРБ. "Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но и категорична оценка на своя партиен председател, станала достояние на всички български граждани. Не сме съгласни с него за думичката, която моя колегат каза. Няма място думата "кърджалийска" в това определение, но дотам завършва нашето несъгласие с него“, каза още Хамид Хамид.

"Г-жо Караянчева, вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Днес ние съвсем убедено ще гласуваме срещу този проект за решение за предсрочното ви освобождаване. По този начин ние ще дадем своята подкрепа към вас, защото оценяваме качествата  и умението да ръководите този парламент", изтъкна  заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

По негово мнение, чрез изложените мотиви опозицията показва, че е решила всяка седмица да се гледат подобни проекти. "Имаме една лоша новина за вас – няма да стане. Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-ото Народно събрание до края на месец март следващата година“, допълни Ципов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във