Банкеръ Daily

"Малкет Линкс":

ГЕРБ изпревари по рейтинг лидера си и премиер Бойко Борисов

Одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов към този момент, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме". Това обяви пред БТВ социологът Добромир Живков от "Маркет Линкс". Той представи рейтинга на полиците след проучване на 1093 души в страната и 500 в София, направено в периода 28 юли – 03 август 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкета. Според данните му одобрението към Бойко Борисов е 20,4%, с 4 пункта по-малко от хората, които симпатизират на ГЕРБ. Същият е процентът и на тези, които не подкрепят премиера.

"Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали", допълни Живков.   

Според проучването електоралната подкрепа за ГЕРБ и формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ" на национално ниво е изравнена - 15 процента доверие. По думите му това е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в най-голямата политическа криза в страната. 

Друга констатация на изследването e, че "неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен. В подобна ситуация бяхме в 2018 г., когато имаше отново ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението". Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока.

„Годините на кабинета „Борисов 3” се движат в пикове и спадове, в момента сме може би в най-ниската точка”, посочи още Живков. 

Президентът Румен Радев е с най-висок рейтинг - малко над 51 на сто, следван от Слави Трифонов и Мая Манолова. Живков посочи, че шоуменът държи стабилно рейтинг, за разлика от премиера. 37% са посочили, че биха гласували за Трифонов. Социологът обясни, че Мая Манолова има по-висок рейтинг заради инерцията от изборите миналата година за кмет на София. Той каза още, че Христо Иванов е вдигнал двойно рейтинга си при последното проучване.

Според социолога в ситуацията на COVID-19 в цял свят се говори за нов тип лидерство: "В такъв тип криза, като тази с пандемията, лидерството ще играе все по-важна роля".

"Виждаме една много висока степен на мобилизация на българските граждани по повод протестите срещу правителството на Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев", отбеляза той. 

По думите му политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. "Държавата и гражданите са събудени, хората са готови да отидат да гласуват, но това не означава, че са направили своя избор за кого да гласуват", поясни  Добромир Живков. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във