Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ искат преброяване на разписките след края на изборния ден

От политическа партия ГЕРБ настояват контролните разписки с вота от машините за гласуване на парламентарния вот на 11 юли да бъдат броени и отчитани.

Според представители на партията с решението на Централната избирателна комисия да се броят разписки само контролно и в определени случаи се нарушава разпоредба на Изборния кодекс, приета от 45-ия парламент.

Утре представителите на ГЕРБ в ЦИК ще внесат предложение разписките от машините да бъдат преброявани и съпоставяни и като съдържание. А експерти на партията ще проверят машините, за да се уверят, че са правилно конфигурирани. 

От ГЕРБ призоваха ЦИК да реши бюлетините да се броят като бройка, а разписките - и като бройка, и като съдържание, както и да се сравняват с резултатите от машинните протоколи. 

Кандидат-депутати от ГЕРБ твърдят също, че съветникът на служебния министър - Атанас Шарков, е имал достъп до софтуера на машините за вота, а това било отговорност на ЦИК.

"Искаме да знаем каква е била намесата му в изборния процес", питат представители на ГЕРБ на брифинг в сряда.

Преди два дни ЦИК реши, че контролните разписки от машинното гласуване няма да се броят от секционните комисии при отчитането на резултатите след края на изборния ден на 11 юли. Тогава комисията прие методическите указания за секциите с машинно гласуване.

Контролно преброяване се предвижда само в случай че поради някакъв проблем в дадена секция се преустанови гласуването с машина и се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Преброяване на разписките се предвижда и в случаите, в които при въвеждане на данните в изчислителния пункт към РИК се установи несъответствие между данните, записани в протокола и тези в протокола, издаден от машината.

Предложението на Йорданка Ганчева, която е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, контролните разписки да се броят във всички секции и да се сравняват с тези от протокола, който издава всяка машина след края на гласуването, не събра нужното мнозинство. Предложението бе отхвърлено с 6 гласа "за" и 7 "против". "За" броенето на контролните разписки гласуваха членовете на ЦИК Йорданка Ганчева, Красимир Ципов, Георги Баханов, Севинч Солакова, Ерхан Чаушев и Силвия Стойчева.

При обсъждането на методическите указания ЦИК реши в случаите, в които избирател изпитва затруднения и не извършва никакви действия по гласуване с машината, член на секционната комисия да му окаже съдействие. Това обаче трябва да се случи от поне 2 метра разстояние, като представителят на секционната комисия не трябва да има видимост към екрана на машината, без да влияе върху вота на избирателя и при запазване на тайната на вота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във