Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ искат оставката на началника на НСО

Тома Биков

Парламентарната група на ГЕРБ настоява началникът на НСО ген. Красимир Станчев незабавно да подаде оставка. Това заяви депутатът от управляващата партия Тома Биков по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание.

ГЕРБ иска и охранителите от Службата за охрана, които възпрепятстваха бившия правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов да слезе на плажа до пристанище "Росенец", да бъдат незабавно уволнени.

"Няма нужда от проверка, защото всичко е заснето. Не виждам смисъла изобщо да се проверява тази ситуация. Надявам се г-н Иванов да пита президента за това при следващ възможен случай", отбеляза Биков.

"Ако той смята като нас, то има нашата пълна подкрепа в тези две линии. Надявам се това, скоро да се случи", допълни депутатът от ГЕРБ.

По-рано днес ГЕРБ и "Обединените патриоти" внесоха измененията в Закона за НСО. С тях шефът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана. В момента това се прави от комисия, в която влизат шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР.

Премиерът Бойко Борисов пък отказа да поеме отговорност за охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган. Премиерът обаче предлага отсега нататък НСО да охранява единствено президента, премиера и председателя на Народното събрание, а охраната на други политици да се поема от новото паралелно звено, което бе създадено към МВР с последните промени в закона.

Според него съпредседателят Христо Иванов вчера е протестирал срещу хората, които са го „изкъпали“ на плажа при парк „Росенец“. „Нито съм ходил на зимните, нито на летните сараи (на Ахмед Доган - бел. ред.), но много от протестиращите лидери са били там“, добави Борисов.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във