Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ искат мек закон за отпадъците, нужен е национален граждански натиск, смятат от ДБГ

Предложенията на ГЕРБ за промени в закона за отпадъците са твърде меки, за да спрат зариването на България с боклуци. Кухи фирми ще продължават да превозват и складират отпадъци без да е необходимо специално разрешение на държавата, докато правилата за краткосрочните наеми бяха затегнати така, че стартъпите да не могат да пуснат имотите си в AirBNB и Booking.com, ако не преминат всички регистрации и проверки. Това е пълен абсурд. Това заяви Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите", пред Евроком.

"Борисов ще махне тол-таксите, после данъците и накрая ще махне държавата. Най-добре за него е да няма институции, да няма правила, а само един цар, който да разпределя порциите в държавата. При това управление всички реформи бяха или спрени, или отменени въпреки, че са похарчени стотици милиони левове за тях", коментира Делчев реакцията на премиера за тол таксите.

Разликата между законопроекта за отпадъците, който ДБГ и "Изправи се.БГ" внесоха заедно и тези на ГЕРБ и БСП, е, че той е писан заедно с инициативните комитети на гражданите в проблемите райони, както и с експерти. "ГЕРБ внесоха беззъб закон, който независимо дали се приеме или не, проблемът остава. Законът на БСП пък не засяга най-важните въпроси – за ограничаването на вноса на битови отпадъци от трети страни, за електронното проследяване на отпадъка и за затягане на контрола върху кухите фирми в сектора, които правят най-големите нарушения с отпадъци", посочи Делчев.

По думите му на заседанието на комисията по околна среда минелия вторник се е видяло, че между ГЕРБ и БСП има негласна уговорка нищо радикално да не се прави срещу боклуците. Това може би се дължало на факта, че от един тон боклук се печелят по 200 евро. "При официално внесени 700 000 тона за 10 години, а неофициално над 1 млн. тона, печалбата на мафията е над 1 млрд. евро", изчислиха от ДБГ.

Делчев добави, че ако не се намери един храбър депутат, който да внесе закона на гражданите, остава те да разчитат единствено на собствения си натиск, за да спрат зариването с боклуци.

"Длъжни сме като общество да запазим едно от най-ценните неща, които са останали в България – нашата природа. Ако не се сложат юзди на печалбите от боклук под масата, ще я загубим", прогнозира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във