Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ иска свикване на извънредно заседание на НС заради Украйна

Искаме свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради Украйна. От чуждите медии научаваме как в България идват войски и бойни самолети на НАТО заради напрежението около Украйна.

Това заяви на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Внесли сме 59 подписа на народни представители при необходими 48 за свикване на извънредно заседание на Народното събрание", обяви Борисов.

"Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

По повод ескалацията на напрежението между НАТО и Русия и изпратените допълнителни подкрепления в Източна Европа от страна на Алианса, Борисов изрази недоумение от разнопосочните сигнали, които идват от управляващите.

Лидерът на ГЕРБ изброи последните новини за това коя западна държава каква техника, войски и кораби праща и къде и попита защо научаваме това отвън.

"От чуждите медии разбираме за всичко това. Логичен е въпросът, когато НАТО е в пълна бойна готовноста, в какво състояние е българската армия. Дали, кой и как. Защото до този момент сме чули три изявления на Кирил Петков, на външния министър - остро, на военния - уклончиво", посочи Борисов.

"Давано ли е, искано ли е разрешение за разполагане на съюзническа техника на българска територия", попита бившият премиер.

"Какво по-важно, когато НАТО е в бойна готовност и се прехвърлят войски и кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост за бойни действия на 300-400 километра от България. На последно място е газът", коментира той.

"И в този момент моят астрален близнак - президентът на Румъния, свиква КСНС. Ние не знаем какво се случва. Можем ли да осъмнем в състояние на война и да не знаем какво се случва", възропта Борисов.

"Внасяме 59 подписа на народни представители при необходими 48, за извънредно заседание на парламента. НАТО е в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, да бъдем по-единни отвсякога и да отстояваме нашите интереси, да защитаваме нашата сигурност", добави лидерът на ГЕРБ.

Той поиска много по-активна политика на правителството.

"В момента ЕК предлага помощ за Украйна 1,2 млрд. евро. Дрънкат се оръжия на границата на нашите съседи. Когато се разхождат бойни кораби в Черно море, те ще се срещнат, защото то не е толкова голямо, и приключваме с туризма", предупреди Борисов.

"Кой ходи на почивка, когато над него летят Ф-35 и вместо лодки, се разхождат бойни фрегати", добави бившият премиер.

"Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО значи бойна готовности за нас. Какво правим ние? Правим се, че няма проблем, не го забелязваме, не участваме в решението? Тотална международна изолация", констатира председателят на ГЕРБ.

На въпрос кога ще се проведе това извънредно заседание на парламента, Борисов заяви, че това зависи от управляващите. "Може и утре, но най-добре още днес", завърши той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във