Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ иска проверка източвал ли е ДДС Румен Спецов

От партия ГЕРБ искат проверка източвал ли е ДДС директорът на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Малко по-рано служебният министър на финансите Асен Василев в отговор на репортерски въпрос посочи, че Спецов ще бъде разследван от прокуратурата. 

"Преди минути министър Василев с основание каза, че приоритет на държавата трябва да е осигуряването на повече приходи в бюджета. Нещо, което при всички случаи като политика ще посрещне нашата подкрепа. Ние искаме да сме полезни на служебното правителство, за да се осигурят повече приходи в бюджета, включително чрез адекватна, прозрачна и почтена работа на НАП. Когато управляваш и носиш отговорност за работа на зам.-министри и директори на агенции, се случва някой от тях да изпълни нещо нередно. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш и в работата си и от какво се водиш. Служебното правителство се намира в такъв момент", каза Томислав Дончев.

"На 14 май тази година служебният министър на финансите Асен Василев назначава Румен Спецов да ръководи НАП. За него от сайта на НАП става ясно каква е била неговата ангажираност в Агенцията", посочва Александър Иванов.

"Следват обаче въпроси. Питаме вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София, той е притежавал дружества, търговски дялове и е бил управител на фирми в Добрич. Когато е притежавал такива дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9 ал.5 от закона за НАП, че няма участие, дялове или не е управител в никакви търговски дружества? Вряно ли е, че е бил собственик и управител на "Гранекс Трейдър" – дружество, реализиращо обороти от милиони от продажби без самото то да има активи, сметки за ток, да има наети трудещи се на трудов договор?", попита Иванов.

"Всички ние се намираме в безпрецедентна ситуация по отношение на НАП", заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев: "За първи път, откакто аз работя в Министерството на финансите, започва да се организира проверка не срещу кого да е, а срещу изпълнителния директор на Агенцията. Това е прецедент и то може да влезе в учебниците. Това силно демотивира персонала, който работи в НАП, което пък може да доведе до спад от планираните от държавата приходи."

"Вече четвърти ден наблюдавам как г-н Василев не може да открие механизъм, по който да извърши тази проверка. Надявам се, че в Харвардския университет, който той е завършил, тази програма също е била засегната и той е длъжен да знае как да постъпи в този момент. Ако е забравил, ще го помоля да си припомни, но път за такава проверка има. Към НАП има информационна система "Контрол". В нея влизат всички хора, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци", отбеляза Ананиев.

По думите му фирмата на Спецов съществува в информационната система на НАП още от момента, в който му е изпратена заповедта за данъчна ревизия. "След това лично е получил и ревизионния доклад, върху който е трябвало да направи своите съображения, но той не е използвал този период, а сам е предложил неговото удължаване и го е използвал, за да създаде условия, за да продаде тази фирма на малоимотен човек, който е с криминално престъпление и е съден няколко пъти. Аз съм убеден, че това е форма на източване на ДДС, за което той трябва да даде публичен отговор", каза още бившият финансов министър.

Кирил Ананиев показа номера на досието в НАП на Спецов и добави, че проверката кога точно е продал фирмата си "Гранекс Трейдър" и дължи ли над  1,2 млн. лв. на НАП, отнема около пет минути. 

"Трета седмица чакаме доказателство кой как и какво е подслушвал. Таблици на Excel мога да си направя и аз. Няма да коментирам жанра, в който всеки си води в ефир другарче. Чакаме показания на свидетел, адекватни документи, доказателства. Защото до момента всичко е на фаза "Казъл, рекъл", коментира темата с подслушванията Томислав Дончев.

Според него българското общество е чувствително на тази тема, затова от ГЕРБ няма да спрат да настояват за реални доказателства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във