Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ иска оставките на военния министър и шефа на "Военна полиция"

От ГЕРБ отново повдигнаха въпроса за смъртта на лейт. Тодор Манчев, който бе открит мъртав в спалното помещение на полигона „Ново село“. Днес по информация на БНТ е извършена ексхумация на трупа на младия военнослужещ. Изникнала е версията за убийство. При нова експертиза е установено, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата.

Смъртта на 31-годишния Манчев идва след разследването на случая, при който при учението край Чешнегирово американски военни нахлуха в частен обект. 

На трибунка в парламента пред медиите днес Христо Гаджев поиска информацията за разследването да бъде оповестена. Той посочи, че от коалицията са се срещали още лятото със семейството на загиналия военен. Гаджев настоява да се изясни истината. 

От ГЕРБ питат кой и защо е прикрил убийството на Манчев.

Даниел Митов пък е категоричен, че става въпрос за скандал, като смятат, че и Румен Радев трябва да понесе отговорност за създалия се хаос. Той нарече президента "патрон, кръстник". 

"Ние знаем, че Румен Радев даде генералско звание на човека, който управлява Военна полиция", отбеляза Митов. 

"Този случай е синтез, еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Опитът да се прикрие убийство, очевидно неуспешен, е начинът по който управлява Румен Радев. Целта е да му се осигурява комфорт и не само комфорт, а ресурси и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат. Това е единствената цел, тези хора не се спират пред нищо, включително да прикриват убийства", заяви Митов.

Тома Биков пък поиска оставката на военния министър, който е бил запознат с целия случай. 

"Военният министър трябва незабавно да бъде уволнен, защото носи директна отговорност за това. Цялата трагедия тръгва от там, че високото ниво иска да прехвърли отговорността на ниското, лейтенантът да поеме отговорността. Достойният лейтенант отказва да направи това и цялата работа завършва с убийство. Ние искаме оставките, за да не продължат да пречат на това разследване", коментира той.

Министерството на отбраната не коментира новата посока на разследването на смъртта на служителя на военна полиция Тодор Манчев. Старши лейтенантът беше открит мъртъв след случая в Чешнегирово, при който американски военни нахлуха в частен обект по време на учение.

Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов каза:

„В интерес на истината да кажа, че разследването на случай със старши-лейтенант Манчев се води от военна прокуратура от първия ден. „Военна полиция“ няма отношение по въпроса и са дори държани встрани, за да няма „замърсяване“ на случая“.

Вътрешният министър Бойко Рашков също коментира новата версия за смъртта на ст.-лейтенант Тодор Манчев (31 г.), който бе открит мъртъв след инцидента в Чешнегирово.

„Може би ще трябва да се обърнете към прокуратурата. Понякога фактите не могат да се установят преди погребението, след което се налага ексхумация. Откровено нямам такава информация, която да ви дам“, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във