Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ иска оставките на Демерджиев и на главния секретар на МВР

От ГЕРБ поискаха оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и на главния секретар на МВР Петър Тодоров заради убития граничен полицай. Според депутата от ГЕРБ Даниел Митов било очевидно, че Демерджиев и Тодоров не са си свършили работата. Пред репортери в парламента той изтъкна, че допреди година и половина (по времето на кабинета "Борисов 3" - бел. ред.) подобни инциденти са били немислими. Сега липсвала координация между правителствата на България и Турция за контрола на миграционните потоци. Наблюдавал се и пик в трафика на наркотици. "Не знам дали си даваме сметка доколко е увеличен той и че МВР изобщо не си е свършило работата", изтъкна депутатът. 

"Голям проблем започва да става охраната по границата и не можем да направим нищо друго, освен да поискаме оставката на министъра, така се носи отговорност", каза той. И допълни, че в служебно правителство единственият, който може да освободи министъра, е президентът. В тази връзка Митов призова за сформиране на редовно правителство. 

Депутатът припомни как от ГЕРБ миналата година са предупреждавали за проблеми с мигрансткия натиск, но силовият министър в кабинета на Кирил Петков - Бойко Рашков, се занимавал с "всичко друго, но не и с това". Също така според Даниел Митов ремонтът на оградата по границата не бил работа на МВР. Той обвини силовото ведомство в бездействие спрямо проблема с нелегалните мигранти.

Искането на оставката на служебния министър Демерджиев е пресилено, защото проблемите по българо-турската граница не са резултат от неговата работа, коментира съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. "Ако вземем да разгледаме внимателно целия казус в дълбочина, трябва да си дадем сметка колко - 200 милиона мисля, че бяха похарчени за ограда и виждате какво е нейното качество. Така че сега от този криминален случай такива драматични искания да се правят е несериозно. Според мен Борисов, вместо да си зарови главата в пясъка от цялата тази история, според мен изпреварващо иска да избяга от отговорност."

Facebook logo
Бъдете с нас и във