Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ иска оставката на зам.-председателя на НС Мирослав Иванов

Парламентарната група на ГЕРБ започва процедура за отстраняване на заместник-председателя на парламента Мирослав Иванов от поста. Поводът е прекъснатото пленарно заседание след декларация на партия ГЕРБ, която критикуваше управлението на коалицията.

"Моля ви настоятелно - освободете мястото на пръв сред равни, и това място да бъде заето и пленарното заседание да продължи от някой, който може да владее не само залата, но и собствените си нерви. Г-н председател, уведомявам ви, че нашата парламентарна група влиза и ще потърси останалите за разговори за вашата оставка", призова шефът на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според нея, Иванов без основание отнема думата на опозицията. „Предния път, когато го направихте, един от колегите ми беше с наложено наказание, защото ви връчи таблетка валериан. Сега, г-н председател, може би нямате нужда само от това, а да освободите парламентарната трибуна, защото е нужно някой с по-висока степен на чуваемост и търпимост към опозицията да заеме мястото пръв сред равни. Ако Минчев има ангажимент, НС има още пет председатели“, посочи Атанасова.

Тя го призова да отстъпи мястото си на заместник-председателя на парламента от „Демократична България“ Атанас Атанасов. „Считам, че той по-добре ще ръководи пленарното заседание, защото знае, че думата на опозицията никога не се отнема, а и защото през всичките години на участието си в политиката е доказал, че може да чува какво говори опозицията. Г-н председател, моля ви настоятелно, освободете мястото на пръв сред равни. Заседанието да води някой, който може да владее залата, а и собствените си нерви“, каза Атанасова.

Мирослав Иванов и отговори, че спазва правилника на Народното събрание и не видя причина да подава оставката си.

Той увери, че спазва правилника на Народното събрание, както и че се отнася по един и същи начин към всички парламентарни групи.

"Не виждам основание да си подавам оставката като заместник-председател на Народното събрание. Защо? Защото аз прилагам един аршин към всички. Питайте господин Настимир Ананиев дали не съм му отнемал думата, питайте господин Митев колко пъти съм му вземал думата на него. Аз спазвам текста на закона. Така е било и така ще бъде", заяви Мирослав Иванов.

В парламента днес са и премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев. Скандалът започна, когато Десислава Атанасова излезе на парламентарната трибуна, но изказването ѝ бе прекъснато. След това, Мирослав Иванов даде почивка, "за да се успокоят страстите". 

"Ама каква почивка? Ние сме в блиц контрол! Тук почивки няма", възрази Атанасова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във