Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ иска до 2 години затвор и 5000 лева глоба за горене на отпадъци

При горене на отпадъци, в зависимост от установената степен на замърсяване на въздуха, се предвижда 2 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лева, като тази мярка ще се отнася най-вече до юридически и административни лица. В по-леките случаи се предвижда пробация и глоба от 1000 лева. Предложението за промяната в Наказателния кодекс, с която да се криминализира горенето на отпадъци, внесоха в Народното събрание депутати от ГЕРБ заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"Столичната община има разработени мерки. По Закона за опазване на околната среда и нашата наредба е забранено горене на отпадъци, но това все още се случва. В "Красна поляна", "Слатина" това е сериозен проблем. В "Красна поляна" поставиха въпроса и дадоха предложение – за да бъдат по-ефективни санкциите, да се инкриминира горенето на отпадъци", заяви Фандъкова пред журналисти.

Столичният кмет изрази надежда всички да подкрепят предложението. По думите й през последния уикенд били направени проверки в инспектората. Налагани са санкции, заради горенето на отпадъци на открито и са съставени 3 акта. 21 проверки са направени – в "Подуяне" и "Възраждане", наложени са глоби за горене на дограма. Според Фандъкова  само с актове и санкции обаче няма как да се преодолее проблемът.

"Дължим го на хората, които живеят в тези квартали, разчитаме на полицията, за да се справим с този сериозен проблем. Първата програма беше насочена към мерки, които общината може сама да финансира, през 2011 г. Трябва да се откажем да се отопляваме със замърсяващи горива и да използваме замърсяващи автомобили. От януари започваме приемане на заявления по първия проект. В София остава проблема с фините прахови частици. Най-високите нива бяха през нощта", каза още кметът на София.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във