Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и здравният министър се скараха заради даряването на ваксини

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров

Ваксинационната кампания е в застой и отговорността е на служебния кабинет. Това каза депутатът от парламентарната група на ГЕРБ - СДС Даниела Дариткова по време на дебата за ратификацията на споразуменията за дарение на ваксини на "АстраЗенека".

"Имаме шанс това безплодно Народно събрание да приеме трети законопроект във вид на ратификация. Добрата новина е, че правителството на ГЕРБ е осигурило достатъчно количество ваксини от всички видове, за да може не само да се гарантират животът и здравето на българските граждани, но и да се даряват ваксини. Този служебен кабинет изпълнява призива на СЗО да се подпомагат страните с нисък брутен вътрешен продукт. Ваксинационната кампания е в застой, не бих казала провал, защото все пак се правят ваксини, но не достатъчно, за да се гарантира безпроблемното преминаване през четвъртата вълна", каза Дариткова. Тя разкритикува служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че е блокирал "зелените коридори" за ваксинация.

Според Кацаров, който присъства в пленарната зала, отговорността за провала на ваксинационната кампания е изцяло на предишното управление. По думите му служебното правителство се опитва да поправи щетите, които от управлението на ГЕРБ е нанесло. "Уважаема д-р Дариткова, имайте малко срам, когато застанете тук и изопачавате фактите. Причината да даряваме ваксини е, че вашето правителство договори в излишък ваксини от "АстраЗенека" и в недостиг от "Пфайзер". По тази причина първите три месеца с какво да се ваксинира", изтъкна министърът.

"Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше ваксинационните екипи в предизборната си кампания. Вие ваксинирахте организирано футболни клубове, спортни клубове, а възрастните хора останаха четвърти във вашия план. Причината никой в България днес да не се ваксинира с ваксините на "АстраЗенека" и да ги даряваме също дължим не само на международни скандали, но и на личната намеса на Бойко Борисов", каза още министърът. Той отчете, че 900 000 ваксинации са направени от правителството на ГЕРБ за три месеца, а 1.3 млн. при служебното правителство за три месеца.

В крайна сметка предложението за законопроект за ратификацията на договора за даряване на ваксините беше прието с 103 гласа „за” на първо четене.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във