Банкеръ Daily

Борис Бонев:

ГЕРБ и ВМРО извършиха атентат върху демокрацията в София

ГЕРБ и ВМРО извършиха атентат върху демокрацията в София. Вчера те, от позицията на управляващи, гласуваха срещу правото на съветници от „Демократична България” да заемат полагащи им се места в комисии на Столичния общински съвет. Равноправният достъп до комисиите на всички общински съветници, независимо дали са от управляващите или от опозицията, е гарантиран от закона и фундамент на демокрацията!

Това написа независимият общински съветник Борис Бонев на страницата във Фейсбук на гражданската организация „Спаси София”.

„Двойният стандарт изпитавам и върху себе си, тъй като единствен, вече над година, нямам достъп до Председателския съвет на СОС. Важно е да запомним, че:

ГЕРБ отвлякоха и приватизираха общинския съвет.

ГЕРБ погазиха закона и квотните принципи на колективните органи.

ГЕРБ лишават от права общински съветници, които са избрани от и представляват гражданите.

ГЕРБ изпразниха част от комисиите от съветници на опозицията и сега имат още по-голямо мнозинство.

ГЕРБ се държат като обезумяло стадо без капка разум и работят открито срещу интересите на София.”, казва още Бонев.

„Безобразията, корупцията и престъпленията, които ежедневно се осветляват на държавно ниво, са още по-фрапиращи в София, където зад фасадата с име Фандъкова, над 10 години управлява мафията. От ГЕРБ и ВМРО знаят това и прибягват до груба сила и погазване на закони, само и само да замълчат опозицията. Няма да успеят, гарантирам ви!

Скъпи приятели, идват избори. Изключително важно е всички да гласуваме и ГЕРБ окончателно да загубят София. Време е софиянци да им зашлевим тежък шамар за всички поразии, кражби и наглости, които те извършиха в нашия град. Рухването на ГЕРБ от власт и в София ще отпуши редица нормални процеси, ще спре кражбите и ще ни даде шанс да започнем да изграждаме срутените и да освободим заграбените системи, за да може да заживеем в нормален град”, пише в поста на независимия общински съветник.  

Още вчера от „Демократична България” алармираха за постъпката на общинарите от ГЕРБ и ВМРО.

„ГЕРБ и „Патриотите“ „приватизираха“ комисии в Столичния общински съвет. Мнозинството в Столичния общински съвет лиши групата на „Демократична България“ от представители в няколко комисии, като по този начин безпрецедентно нарушиха баланса в тях. Съветниците от ГЕРБ-СДС и групата на „Патриоти за София“ гласуваха против влизането на представители на „Демократична България“ в три постоянни комисии”, заявиха от обединението.

Те обясняват, че промените са се наложили заради напускането на СОС на двама общински съветници. Владислав Панев беше депутат в 45-ото Народно събрание и отново е кандидат за изборите на 11 юли, а Любомир Георгиев стана член на Централната избирателна комисия. На тяхно място влязоха Борис Милчев и Пеню Пенев.

„Това наложи някои вътрешни размествания по ресорите на съветниците на демократите. Според правилника съставът на комисиите се разпределя на квотен принцип в зависимост от размера на групите. Всеки съветник има право да присъства в до 3 комисии според компетенциите си. В началото на дейността комисиите бяха гласувани анблок и тогава принципите бяха спазени. Сега, след промените в състава на СОС обаче мнозинството реши да “приватизира“ няколко комисии, като ги остави с по-малка опозиция”, допълват от „Демократична България”.

Досегашният съветник Тома Белев е бил освободен като член на комисията за връзки с гражданското общество, но не е бил избран в комисията по транспорт и пътна безопасност и СОАПИ. Новият съветник Борис Милчев не е бил приет в комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, където е неговата експертна сила. Мнозинството в СОС е отказало да освободи Михаил Паргов от комисията по архитектура. По този начин „Демократична България“ остава с човек по-малко в комисията по транспорт и надзорния съвет на СОАПИ заради непопълване на бройката.

„Това е абсолютно безпрецедентно поведение, което лишава „Демократична България“ от възможността да участва на експертно ниво в ключови комисии на СОС и възможност да влияем върху бъдещето на важни сектори. Мнозинството от ГЕРБ-СДС и „Патриотите“ на практика оставиха комисиите без силна опозиция. Това е нова форма на приватизация в управлението на София“, коментира Яна Тодоранова от групата на „Демократична България“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във