Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и СДС ще имат общи кандидати и общи листи на много места

В населени места, където ГЕРБ и СДС имат изявени кандидати, двете партии ще бъдат оставени да се състезават благородно. Това заяви председателят на СДС Румен Христов по повод подписаното вчера споразумение с ГЕРБ за взаимна подкрепа на местните избори тази есен.

"Това е рамково споразумение, а не коалиционно. На много места ще имаме общ кандидат и общи листи, но на места ще има и отделни кандидати за кметове", обясни Христов пред БиТиВи. По думите му засега със сигурност има забрана кандидатите на СДС да се коалират с БСП и ДПС за местния вот. Според него важното е големите градове да останат с десни кметове. В Пловдив и София вероятно нямало да има кандидати на СДС. "Където имаме изявени кандидати от двете партии, ще ги оставим да се състезават благородно, но имаме споразумение с ГЕРБ на втори тур да се подкрепяме", посочи лидерът на СДС.

Той посочи, че очакванията на избирателите са да се обедини десният вот след успешната взаимната работа за европарламента, където СДС успя да вкара свой депутат. По-малкият играч има по-малко влияние, но според Христов се държи достойно и има своята електорална подкрепа.

Той отбеляза, че СДС не е поемала ангажимент да не се регистрира в ЦИК за местните избори, в което бива обвинявана от местната си структура в Пловдив. Най-вероятно документите за регистрация  ще бъдат внесени на 4 септември", информира демократичният лидер. Той отрече и обвинението, че има нерегламентирано финансиране на формацията от физически, юридически лица и неправителствени организации, като увери, че подават редовно отчетите си в Сметната палата и не се притесняват от проверка.

Председателят на дясната партия разясни и думите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че предстоящите избори в София ще бъдат "подли". "Заявените кандидати на основния опонент на ГЕРБ - от левицата, се опитват да се явят като представители на инициативен комитет, едва ли не нямат нищо общо с политическа партия БСП. Много добре знаем, че Мая Манолова е едно от остриетата на БСП, знакова фигура. Все едно да кажем, че Петър Стоянов или евродепутатът Александър Йорданов не са от СДС. Няма как да избягаш от доскорошното си минало", категоричен е Христов. Той прогнозира и компроматна война, но по думите му за всеки род избори това е характерно. Също така определи Мая Манолова като сериозен кандидат за кмет на София, но според преценката му дясната общност все пак ще надделее.

Христов отказа да коментира думите на Божидар Лукарски, че партията била безгласна буква в коалицията с ГЕРБ. "Не коментирам бивши председатели", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във