Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и СДС се явяват заедно на евроизборите

ГЕРБ и СДС обявиха, че ще се явят заедно на предстоящите избори за Европейски парламент. Това се случи след преговори в централата на управляващата партия в сряда (20 март). 

СДС ще получи две избираеми места в общата листа, съобщи премиерът Бойко Борисов. Партията от "Раковски" 134 ще направи номинациите през следващата седмица, когато се предвиждат нови разговори между двете формации. 

Борисов обясни събитието и с дългогодишното си познанство с Румен Христов. "Форматът ЕНП е изключително важен за нас, тъй като това са европейски избори, въпреки че у нас се опитват да ги превърнат в партийни и местни. Залогът за Европа е много голям", подчерта министър-председателят.

Той изтъкна също така, че партньорството между двете формации е нормално, тъй като СДС е най-старата партия, а ГЕРБ нанесли най-много поражения на БСП. 

Листата на ГЕРБ ще бъде обявена на 31 март, припомни зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Предварителните очаквания са тя бъде оглавена от действащия български еврокомисар Мария Габриел. 

Общото явяване на ГЕРБ и СДС последва призив на лидера на Европейската народна партия Жозеф Дол за създаване на общ фронт и консолидация на десния вот. 

"Събитията се развиха динамично след писмото на Жозеф Дол. Това е първата среща, но констатирахме, че по отношение на европейската политика нямаме разминавания и ако се явим заедно, няма да има загуба на десни гласове", изтъкна Румен Христов. 

ДСБ, която също е част от ЕНП, отказа да се коалира с ГЕРБ, а след това и със СДС предвид преговорите между хората на Христов и Борисов. Плановете си все още не са обявили ДБГ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във