Банкеръ Daily

Новото правителство изглежда все по-близо

ГЕРБ и Реформаторския блок готови да подпишат коалиционно споразумение

Новото правителство изглежда по-близо след днешната тристранна среща в парламента между ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичния фронт. От думите на участниците стана ясно, че се готви двупартиен кабинет на ГЕРБ и Реформаторския блок, който да бъде подкрепен от Патриотичния фронт и вероятно от АБВ. Стана ясно също, че категорично се отхвърля евентуалната подкрепа на ДПС за бъдещото управление.

Готови сме да подпишем коалиционно споразумение с РБ, обяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ на брифинг след срещата.

Разговорите се проведоха в стаята на парламентарната група на ГЕРБ. На срещата присъстваха лидерите на Реформаторския блок – Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев. От страна на „Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО” участие взеха Валери Симеонов и Валентин Касабов.

„Това споразумение ще бъде придружено от разработени програми и приоритети, за които търсим по-широка подкрепа. Поканата към ПФ беше да видим тяхното разбиране за тяхната формула и възможността да подкрепят правителство без да участват в него”, заяви Бъчварова и добави, че нямат категорични отговори.

"Разработва се програма, която би трябва да бъде компромис между предизборната програма на ГЕРБ и РБ", заяви и Томислав Дончев от ГЕРБ. "В този формат при определени условия бихме приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили. Но не бихме приели подкрепа от всеки и на всяка цена. Това минава през пълно съгласие с всички цели и принципи от общата програма. Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа няма да приемем", посочи Дончев, като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС.

От ГЕРБ също така нарекоха евентуалното следващо управление "коалиция 2 плюс 2", като по този начин вероятно визират подкрепа и от АБВ.

"Имаме срок до понеделник вечерта или вторник сутринта ние да представим окончателния текст на програмата и ако имаме категоричната заявка, че от РБ биха се подписали под всички принципи от програмата, това е предпоставка тяхната подкрепа да бъде приета", добави Дончев.

"Сериозно напреднахме по пътя към подписване на споразумение за създаване на реформаторско мнозинство", каза и Радан Кънев от Реформаторския блок.

"ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритети на Патриотичния фронт и около тази програма ще направим възможното да структурираме политическо мнозинство", добави Кънев. „Ако има такова политическо мнозинство, ще бъде предложена структура и състав на правителство”, каза още Кънев и обясни, че сроковете за това ще бъдат достатъчно кратки и стегнати.

По думите на Кънев става дума за схема много близка до правителство, което по състава си да бъде двупартийно и мнозинство в Народното събрание , скрепено с писмено споразумение, което да бъде най-малко  трипартийно. „ Ако има мнозинство в парламента, няма правителство на малцинството”, посочи Кънев.

"Ние настояваме преди да се говори за правителство да се обединим около една програма", каза Валери Симеонов от ПФ.

"Искаме да бъде наречена програма за спасение на България, важното е колкото може повече партии в парламента да бъдат обединени. Продължаваме преговорите по съгласуване на програмите", каза Симеонов. „Когато се състави програма, ще говорим за формата на управление. Доволни сме, че стратегията, която предлагахме, беше приета”, обясни Симеонов.

„Ние настояваме преди да се говори за правителство да се обединим около една програма. Да ще бъде наречена програма за спасение на България, важното е колкото може повече партии в парламента да бъдат обединени”, посочи той. „Ние сме влезли в парламента, за да изпълняваме своя дълг”, каза още Валери Симеонов.

"Засегнати сме от поведението на европееца Дол, който не си е направил труда да се запознае с нашата програма и просто преразказва едни глупости, който са му написали 60 циганина в една петиция. Не сме особено доволни и от поведението на г-н Борисов, който не прояви достойнство на един доскорошен министър-председател и да му каже: ти нямаш право да се бъркаш в това с кой ще правим преговори”, възмути се Симеонов.

По-късно Томислав Дончев от ГЕРБ реагира негативно на това изказване и заяви: "Ако действително буквално е казано същото, това не е добро начало на опита да бъде формирана коалиция на малцинството с по-широка парламентарна подкрепа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във