Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и РБ са готови с управленската програма

S 250 4a90ac60 a525 442a aa15 e703adc8cfb4

ГЕРБ и Реформаторският блок се договориха за програмна декларация, след преговори продължили повече от шест часа.

"Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България". Това заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство.

„Срещата изчисти част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме и двете групи. На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 теми по отделни приоритети, които са обяснени в програмна декларация достатъчно подробно с подточки”, заяви Кунева и допълни, че до вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи.

"Този общ документ ще бъде представен на Патриотичния фронт и АБВ, в опит за търсене на по-широка парламентарна подкрепа за реализирането на всички цели в тази декларация", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ на брифинг след края на преговорите.

Той поясни, че следващата необходима стъпка, за да имаме правителство, се нарича коалиционно споразумение. "Екипът на ГЕРБ работи много по темата. Това, което е необходимо, са предложенията от страна на РБ, техните виждания за структурата, персонален състав на МС, както и секторите, за които имат готовност да носят политическа отговорност", обясни Дончев. 


Към момента това, което спира коалиционно споразумение е именно този текст. Когато имаме тези предложеня, преговорите могат да продължат. Отнасям се с уважение за още вътрешни консултации, но часовникът оттук нататък цъка безмилостно. Нашето желание е ако имаме коалиция плюс политически сили, които са готови да я подкрепят, ние нямаме никакво основание да бавим и чакаме", допълни евродепутатът.


Румяна Бъчварова уточни, че партиите, които ще бъдат поканени за преговори, могат да предлагат корекции по отделните точки в  програмната декларация, но не и тяхната промяна.

"Друг сценарий, с друг министър-председател е възможен", заяви още Дончев. По-рано днес, на влизане в Народното събрание, Дончев подчерта, че от ГЕРБ са готови да подкрепят кандидатура на Радан Кънев за премиер". Меглена Кунва определи като "интересно" предложението Радан Кънев да бъде премиер.

"Все още няма никакви персонални номинации за новия кабинет", допълни Дончев и заяви, че от ГЕРБ са готови да предложат по няколко кандидатури за всеки един министерски пост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във