Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и Патриотите събраха подписите за внасяне на проект за нова конституция

Управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" успяха да съберат необходимите 122 подписа за внасяне на проект за нова конституция. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание, който дадоха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и заместник-председатаелят на ВМРО Искрен Веселинов,  който е и съпредседател на групата на "Обединени патриоти" в парламента.

Недостигащите им подписи са събрани с помощта на няколко депутати от парламентарната група на Веселин Марешки и т.нар. независими.

Освен това управляващите са се договорили за референдум, който трябва да бъде проведен заедно с изборите за Велико народно събрание. На референдума ще бъдат зададени въпроси по исканията на ВМРО, които не са получили съгласие от ГЕРБ, за да бъдат вкарани в проекта за конституция. Това са въвеждане на образователен ценз за гласуване, разширяване правомощията на президента със законодателна инициатива и внасяне на вот на недоверие и задължителна наборна служба.

Даниела Дариткова заяви, че двете партии имат достатъчно гласове от изборите, за да може да се каже, че изразяват мнението на народа.

По-рано стана ясно, че те са постигнали съгласие за включване в проекта за нова Конституция на преамбюл за основните принципи на държавността, подробно описание на герба, облекчени условия за добиване на българско гражданство на сънародниците ни зад граница и записване на текст, че гласуването е дълг на всеки гражданин. В новия вариант на проекта, който ще бъде внесен, се премахва възможността за законодателна инициатива на съдебната власт.

Предложенията на Красимир Каракачанов, които бяха обсъждани на срещата, са: 

- въвеждане на изискване за притежаване на задължително, според Конституцията, училищно образование за придобиване на избирателно право;

- разширяване на правомощията на президента;

- създаване на текст в Конституцията, който да предвижда въвеждане на задължителна военна служба.

1. Да се включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата:

-  вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;

- издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност;

- съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България

"Като изразяваме решимост да създадем демократична, правова и социална държава, която утвърждава националните ценности и традиции", заявяват от ВМРО. 

2. В Конституцията да се опише подробно гербът на РБ – основен национален символ:

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата".

3. Да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

4. За правата на българските общности зад граница:

- Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба.

- Да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

5. Обвързване на задължението за училищно образование до 16 г. възраст с изпълнение на целите на образованието - да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

6. Гласуването да бъде определено като граждански дълг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във