Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и патриотите решиха карантинирани депутати да осигуряват кворума от вкъщи

Депутатите вече ще могат да се регистрират за осигуряване на парламентарния кворум и от вкъщи. Такова проекторешение внесоха представители на ГЕРБ, начело с шефката на групата им Даниела Дариткова, и "Обединени патриоти".

Парламентарното мнозинство одобри то да влезе за разглеждане в днешния дневен ред на парламента. Това желание на управляващите явно е провокирано от проблемите с кворума през последните дни и обвиненията от страна на опозицията, че дори карантинирани народни представители са принуждавани да се регистрират сутрин в Народното събрание.

Проекторешението е ексклузивно и не предвижда промяна на Правилника за работа на Народното събрание. То ще се отнася само за депутатите под изолация или карантина заради коронавируса Covid-19. Те ще имат право и да се изказват и да гласуват чрез видеоконферентна връзка.

Само преди дни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че Конституцията не позволява провеждане на пленарни заседания онлайн. Тя сега обаче е първата, подписала се под това странно проекторешение.

За да могат да работят онлайн, депутатите под карантина ще трябва да се заявяват чрез председателите на парламентарни групи предния ден. "Независимите" народни представители пък ще пращат заявката си лично по електронна поща. 

Новите правила няма да важат само при провеждане на закрити заседания и при тайно гласуване.

От БСП определиха за противоконституционен проекта за решение, внесен от управляващите, който дава право на депутатите да участват в пленарни заседания и да гласуват дистанционно. Това заяви социалистът Александър Симов на брифинг в Народното събрание. 

"Целта е, че ГЕРБ имат голяма нужда да приемат бюджета, спешно имат нужда от това да приемат бюджета си. Този бюджет обаче им е важен не за да помогнат на хората, а за да се закрепят на власт. Те не дават пари на хората през него, а взимат пари от тях, за да могат да докретат до края на мандата си и в името на това са готови да погазят всички правила, всички закони, българската Конституция", посочи левият депутат.

"След като сутринта ПГ на "БСП продължава да има определени съмнения, че бяха вкарани депутати под карантина, след като при поименното гласуване по-късно бяха преброеи депутати, които категорично са заявили, че не искат да бъдат броени, всеки момент се очаква мнозинството да приеме решение за дистанционно участие по електронен път в пленарните заседания. Това решение е вкарано в нарушение на правилника. В чл. 53 е написано, че не могат да се обсъждат въпроси, които не са включени в дневния ред", каза още Симов.

По думите му това решение се вкарва в ранния следобед и очевидно е писано на коляно. "Решението за дистанционно участие противоречи на българската Конституция, където е записано, че депутатите трябва да гласуват лично и явно", припомни Симов.

От БСП продължават да очакват отговор от здравния министър дали кворумът за днешното заседание е постигнат чрез участие на депутати, поставени под карантина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във