Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и Патриотите отхвърлят ветото на Радев върху Изборния кодекс

Управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" излязоха с общо решение да отхвърлят ветото на държавния глава върху Изборния кодекс. След повторното приемане на последните изборни промени, ГЕРБ ще внесе своя законопроект за връщане на стария праг на преференциите. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с депутати от трите партии в "Обединени патриоти" - ВМРО, НФСБ и "Атака". ВМРО и "Атака". Той подчерта, че след разговорите с него Патриотите са променили позициите си, защото не били съгласни с мотивите на президентското вето.

Цветанов подчерта, че ще изпратят цялата стенограма от заседанието на правната комисия по изборното законодателство, за да може юридическия екип на президента да се запознае с аргументите на парламентаристите, тъй като по думите му, мотивите по ветото на държавния глава Румен Радев са спекулативни:

"Че няма съдебен контрол, не отговаря на истината. Ние просто ще отхвърлим това вето и след това ще пристъпим, след като бъде обнародван законът в "Държавен вестник", ще пристъпим към промените с предложението, което ние сме внесли, избирателите, които гласуват за дадена пропорционална листа, да имат възможност да пренаредят съответната подредба на листата и да не се правят манипулации, че някой иска да ограничи изборни права", обясни той. 

Христиан Митев от НФСБ обаче заяви, че от партията му ще предложат повишаване на преференциалната квота за местни избори между първи и второ четене на промените в Изборния кодекс. За това настояват и от ДПС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във