Банкеръ Weekly

Общество и политика

ГЕРБ и Патриотите бистрят програма

ГЕРБ и "Обединените патриоти" се събират за трети път в петък (7 април), за да започнат обсъждане на управленската програма на бъдещия общ кабинет. Тази среща също ще стане на неутрална територия - Народното събрание. От ГЕРБ ще представят програмата, изработена от техния екип, и ако се постигне разбирателство по нея, може да се премине към обсъждане на персоналния състав на правителството.

Досегашната нагласа е Патриотите да получат четири министерства. Те обаче продължават да държат на някои точки от собствената им платформа и ще настояват за тяхното изпълнение. Едната от тях е увеличаването на пенсиите. Според Юлиан Ангелов, който стана депутат от 24 МИР-София, ще се настоява за индексация, а също и за преразглеждане на финансовата рамка за набавяне на необходимите средства. По думите му парите могат да дойдат от несъбраните акцизи на горивата и ревизирането на инвалидни пенсии, при които има съмнения за злоупотреби. "Решение има и от гледна точка на това, че България в следващите години няма огромни плащания, каквито бяха в предишните - АЕЦ "Белене", КТБ и дофинансирането на Здравната каса", смята Ангелов.

Именно настояването за минимална пенсия 300 лв. стана препъникамъкът за съставяне на второ правителство в рамките на 43-ото Народно събрание с мандата на Реформаторския блок. Тогава финансовият министър в оставка Владислав Горанов се опъна. "Ако минималните пенсии се вдигнат на 300 лева, то това би коствало на бюджета около 1.5 млрд. лв. допълнително", изтъкна той, и тези средства нямало откъде да се вземат. Два месеца по-късно, в началото на предизборната кампания, Горанов обяви: "Пенсиите няма да стават 300 лева - не е коректно спрямо пенсионния модел и ресурсите на държавата". Любопитно е как сега ГЕРБ и Патриотите ще постигнат съгласие по този въпрос.

Все пак партията на Бойко Борисов и националистите не крият амбицията си да успеят да предложат състав на кабинета до края на другата седмица, т.е. още преди Великден. Така ще може той да се гласува още в първите дни на новото Народно събрание, което се очаква да бъде свикано на 19 април.

Във вторник (4 април) преговорният екип на ГЕРБ, воден от Бойко Борисов, и тримата лидери на патриотичното обединение Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров се договориха, че премиер пак ще е Борисов, а правителството ще изкара четиригодишния си мандат. Тогава Борисов отбеляза: "С Патриотите имаме 122 депутати, предостатъчно за коалиция. Моето изискване единствено към тях е да влязат реално в участие в кабинета. Само подкрепи и отново да излезе ГЕРБ сам да носи цялата тежест за цялата държава, това вече го правихме и в предишния мандат, и в по-предишния мандат. Време е всички политически партии да направят така, че да имаме стабилно четиригодишно управление". Лидерът на ГЕРБ не изключи възможността да бъде подписано коалиционно споразумение с всяка от партиите от "Обединени патриоти".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във