Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и Патриотичният фронт се разбраха

Имаме съгласие за подписване на споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма. Това обяви заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след проведените консултации с Патриотичния фронт в парламента.

Бъчварова уточни, че от Патриотичния фронт признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание.
„Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление", добави тя.

Менда Стоянова пък обяви, че от 18 разгледани точки двете формации са постигнали съгласие по 14 от тях.

Съпредседателят на Патриотичен фронт Валери Симеонов също обяви, че е удовлетворен от преговорите и от обсъдените възможни решения за бъдещо управление.

Той обясни, че ГЕРБ като най-голяма политическа сила сами ще определят министър-председателя и състава на правителството, а ако от Патриотичният фронт бъдат поканени, ще се отзоват.

"Когато става въпрос за националния интерес, трябва да се търси общото" заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов. Разговорите продължават. Това е една добра първа крачка”, добави той.

Той обясни, че още в изборната нощ от ПФ са заявили, че трябва да се търси консенсус между всички български политически сили за изваждане на България от тежката икономическа криза. „Готови сме да седнем на една маса и да търсим това, което е полезно”, коментира той.

„ Искам да подчертая, че от 14-те общи позиции са  темата за еврочленството на Турция – ако се стигне до коалиция и общо управление, въпросът да бъде подложен на референдум,а втората тема е за нелегалната емиграция. Стигнахме до общо мнение, че трябва да бъде изградена ограда по цялата граница”, подчерта Каракачанов.

"С оглед големината на парламентарните групи, подкрепа от Патриотичния фронт не е достатъчна и продължаваме диалога", обяви от своя страна Цецка Цачева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във