Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и Патриотичният фронт настояват КТБ да бъде оздравена

Корпоративна търговска банка трябва да бъде оздравена. Около това мнението са се обединили ГЕРБ и Патриотичният фронт, обясни пред бТВ лидерът на една от формациите в коалицията Валери Симеонов. "Имаме пълно съвпадение по отношение на казуса "КТБ", а именно търсенето на изход чрез заем или чрез фалит, допълни още той.

Според него банката трябва да бъде оздравена, защото там са вложенията не само на граждани, но и на много малки и големи фирми. Симеонов намекна, че при първа възможност ГЕРБ и Патриотичният фронт ще извикат в Народното събрание Управителния съвет на БНБ и ръководството на "Банков надзор", за да обяснения защо са бездействали четири месеца.

Двете политически формации, които обявиха днес, че са пред подписване на коалиционно споразумение, са на едно мнение за това, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, а газопроводът "Южен поток"  да се осъществява, ако не нарушава правилата на ЕС, но и ако е доказана ползата за България, каза още лидерът на НФСБ.


ГЕРБ са се съгласили още с патриотите в училищата да се въведе дисциплината "Родолюбие", часове по физкултура всеки ден и обучение по военно дело и гражданска защита в средния курс. Хората на Борисов са съгласни още с искането на фронта Министерството на младежта и спорта да бъде закрито, а министерството на икономиката, енергетиката и туризма да бъде разделено на три.
Друга отстъпка от страна на ГЕРБ е свързана с ограничаване на социалните помощи до третото дете, ревизия и одит в енергетиката, въвеждане на мораториум върху износа на необработена дървесина и узаконяване на незаконните постройки до 100 кв. метра.


Разминавания двете политически формации имали единствено по отношение на здравноосигурителния модел. Патриотите настояват монополът на Националната здравноосигурителна каса да бъде разбит със създаването на частни каси. ГЕРБ обаче са изразили резерви към това предложение по финансови причини.

Валери Симеонов потвърди отново, че фронтът няма да излъчва министри, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов няма амбицията да бъде министър на отбраната, а избраната за депутат Поли Карастоянова, която е изпълнителен директор на Българския туристически борд, няма да стане министър на туризма. 

Лидерът на НФСБ отново подчерта, че патриотите са против коалиция с Народна партия "Свобода и достойнство" на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Според него тя е създадена по модела на ДПС и е вредна за България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във