Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и Патриотичния фронт подписват програма за управление

Стигнахме до разбирането, че подкрепата на Патриотичния фронт може да се изрази с подписване на програмата за управление от тяхна страна, но не и с цената на персонално участие в следващото управление. Това заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след четиричасова среща между двете формации.

"Изключително продуктивна беше срещата ни с ПФ. При първата среща обсъдихме приоритетите, днес обсъждахме 94 конкретни предложния в програмата на коалиция "Патриотичен фронт" и мисля, че беше много плодотворна дискусия, за да изясним нашите позиции. Там, където останахме на различни позиции, имаме уговорка да продължим в работен формат, така че да постигнем най-доброто приемливо решение. Става въпрос не за принципни различия, а за различия по технологията на приоритетите – в здравеопазването, образованието и тези зони, в които трябва да се проведе реформата", добави Бъчварова.

"Имаме общо разбиране по ключови и най-важни въпроси, както и по конкретните мерки на бъдещото управление за КТБ, финансовата стабилност, енергийната система и приемаме настояването за ревизия на енергетиката, за да може да се вземат най-правилните решения", подчерта тя.

"Ще продължим да обсъждаме формата за съвместно управление", добави Бъчварова.

"Ние сме буквално пред едно евентуално подписване на програма за стабилно управление", каза от своя страна  Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичен фронт.

„По нашата програма от 94 точки имаме почти 90% съвпадение, което е много добре. Имаше също допълнително съгласуване на позициите по тези четири точки, по които имахме различия при разглеждането на програмата на ГЕРБ. За нас обаче, е по-важно да има документ и това е първият етап от нашето поемане на отговорността –да подпишем програмата, да застанем с нея както като политически фигури, така и като коалиция, да следим да се изпълнява и да следим дали няма да има отклонения някъде”, заяви Симеонов.

Той обясни, че съветът на коалицията е решил политически лица от ПФ да не участват в управлението. „Нито г-н Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма, нито Валери Симеонов ще става някакъв-си”, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във