Параграф22 Daily

Общество и политика

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат да бъде създадена фигурата на разследващия прокурор

Десислава Атанасова, ГЕРБ

"Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор." Това съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Бихме искали да представим наша законодателна инициатива на колеги от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Тя е вследствие доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, тълкувателното решение на Конституционния съд, както и мненията на Венецианската комисия по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, внесен от Министерския съвет през миналата година. Законодателната инициатива касае създаването на фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор. Тази законодателна инициатива е за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и промени в Закона за съдебната власт", обясни депутатът от ГЕРБ.

Новото предложение предвижда право да предлагат такъв прокурор да имат минимум 6 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Изборът ще се извършва от пленума на ВСС с обикновено мнозинство. 

Изискванията към кандидатурата включват минимум 12 години магистратски стаж във върховните съдилища, придобит статут на несменяемост, наличие на високи професионални, нравствени и морални качества, както и през последните две години да не е имал налагани дисциплинарни наказания.

Делата за престъпления, извършени от главния прокурор, ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд, каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов.

Законопроектът на Министерския съвет предвиждаше за прокурор, разследващ главния прокурор, да бъде предлаган завеждащият Инспектората към Върховната касационна прокуратура и да бъде избиран от прокурорската колегия на ВСС, посочи Ципов.

Процедурата за предложения за прокурор, разследващ обвинител номер едно, следва да започне в едномесечен срок след приемане на законодателните промени от парламента. В срок до три месеца ВСС трябва да избере този прокурор.

Новото законодателно предложение ще бъде изпратено на Венецианската комисия за становище с молба да се произнесат в кратък срок, уточниха депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във