Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и националистите ще премахват давността за престъпления при приватизационните сделки

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че управляващото мнозинство ще работи за отпадане на давността за престъпления при приватизационните сделки. Решението е взето от шефовете на партиите в управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти", които днес обсъдиха въпроса на заседание на политическия съвет към правителството.

На формациите ще бъде възложено да формират екип от юристи, който да изготви правен анализ и да направи предложения за законодателни промени, обясни Сидеров.

"Най-после ще бъде потърсено възмездие поне за част от тези, които носят вина за огромното ограбване на България. Над 3000 структуроопределящи предприятия, според някои на стойност на 100 млрд. долара, бяха продадени за малко повече от 2 милиарда. Отрасли като каростроене, химия, тежка металургия, военна промишленост и други, в които България беше сред водещите страни в света, вече не съществуват. Дойде време някой да плати за грабежа", коментира националистът.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев по-рано разясни, че промени ще се правят в Наказателния кодекс, за да може "обществото да разбере кой как е забогатял". Главчев уточни, че давността или ще падне, или ще се възобнови, за да могат да започнат разследвания на редица сделки.

Преди време подобен анонс направи и премиерът Бойко Борисов. Още по време на второто си правителство Борисов обяви, че е предал на прокуратурата много приватизационни сделки. Според министър-председателя били откраднати над 30 млрд. лв. и нямало наказани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във