Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и Марешки спасиха Делян Добрев

След близо тричасов дебат парламентът отхвърли оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. "За" неговото напускане гласуваха 95 народни представители, "против" бяха 98, а 23-ма "се въздържаха".

Самият Добрев поиска прегласуване и призова БСП да са по-организирани, така че неговата оставка да бъде приета и желанието му да напусне Народното събрание да бъде изпълнено. Повторното гласуване обаче само потвърди резултатите от първоначалния вот. В крайна сметка правомощията на Добрев не бяха прекратени и по този начин той остава в парламентарната група на управляващата партия. Поне засега.

Изненадващо "Воля" на Веселин Марешки удари рамо на парламентаристите от ГЕРБ. Логично, "за" оставката на Делян Добрев гласуваха БСП и ДПС. Голяма част от "Обединените патриоти" се въздържаха. Представителите на НФСБ обаче гласуваха заедно с хората на Цветан Цветанов.

Сам по себе си дебатът бе определен от редица депутати като цирк, кабаре, водевил и театър. Причината бе, че дискусията се превърна в словесен сблъсък между ГЕРБ и БСП. На няколко пъти думата взеха представители на "Воля", ДПС и "Обединени патриоти", но в повечето случай те зовяха за прекратяването на взаимните нападки между основните опоненти в пленарната зала. 

В хода на разгорещения спор двете формации рядко вземаха отношение по желанието на Добрев да се оттегли. На негов гръб те решиха да припомнят на хората, че за 27 години всяка партия се е възползвала от властта, за да прави безпринципни назначения. Изредиха се множество конкретни случаи както на местно ниво, така и в държавната администрация. ГЕРБ "хвърляше кал" по социалистите, докато те "заливаха с помия" управляващите. Поне такова бе мнението на депутатите от другите политически сили, които се превърнаха в зрители на този парламентарен цирк.

Към края на диспута на трибуната се качи председателката на БСП Корнелия Нинова, която изрази мнение, че депутатите от ГЕРБ са бламирали собствения си лидер Бойко Борисов, който подкрепи напускането на Добрев. Според нея Борисов е свален от своя пиедестал, а вътрешнопартийните проблеми за премиера тепърва предстоят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във