Банкеръ Daily

Николай Хаджигенов:

ГЕРБ и ДПС запазиха бухалката на прокуратурата "вечния обвиняем"

Бухалката в ръцете на прокуратурата, известна като „вечният обвиняем“, бе оставена с гласовете на ГЕРБ и ДПС

По два законопроекта, внесени от Николай Хаджигенов и група народни представители от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, правната комисия в Народното събрание разгледа предложения за премахване на фигурата на вечния обвиняем и на ограничението за участие на магистрати в изборния процес, като непартийни кандидатури.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС, и гласуването „въздържал се“ на БСП, бе отхвърлена законодателната промяна в Наказателно-процесуалния кодекс за премахване фигурата на „вечния обвиняем“. Предложението бе да се предвиди разумен срок от две години, в който да бъде извършено досъдебното производство и делата да бъдат внасяни за разглеждане от съда. При сегашния текст в НПК, прокуратурата не е ограничена със срок за работа и може да отнеме десетилетия до внасяне на обвинителен акт, ако изобщо се стигне до това.

„Бухалката в ръцете на прокуратурата, известна като „вечният обвиняем“, остана с гласовете на статуквото. Т.е. имаме инструмент в ръцете на главния прокурор, доколкото той държи в подчинение всички прокурори, който позволява една правова процедура да се използва за репресия над неудобните за властта“, коментира вносителят на законопроекта Николай Хаджигенов. „Това в момента е необжалваемо действие и ако изобщо има обвинителен акт, той приключва с оправдателна присъда в 100% от случаите, десетилетия по-късно. През това време обвиняемите правят каквото иска главния прокурор, защото тъжната истина е, че малцина имат смелостта да се противопоставят на системата“, категоричен бе Николай Хаджигенов, депутат от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!".

Другата поправка - в Закона за съдебната власт (в §1. чл.195 ал.1 т.6) - предвижда да се допусне изключение от забраната за политическа дейност на съдии, прокурори и следователи, като им се даде възможност „да участват в избори, в качеството им на кандидати, като непартийна и/или гражданска квота, или като независими кандидати“. С гласовете на партиите на статуквото, предложението не беше прието от комисията.

Страховете на статуквото са, че с това съдът, следствието и прокуратурата ще се политизират и ще се накърни тяхната независимост. Но именно затова акцентът в предложението върху надпартийността е много важен. Защото със същата сила стои и въпросът дали е политически акт всеки магистрат да може да гласува или да им отнемем и това право, за да бъдат докрай безпристрастни“, коментира Николай Хаджигенов. По думите му с тази забрана се обезкървява юридическия потенциал на членовете на Народното събрание и премахването й би допринесло за качеството на законодателния процес и изработването на нормативни актове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във