Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и ДПС въвеждат "отворено финансиране" за партиите

Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС са провели среща тази сутрин в Народното събрание. Това стана ясно от изявление на лидера на движението Мустафа Карадайъ в парламента

Срещата е била предложена от Борисовата партия. По думите на Карадайъ от ГЕРБ се съгласили за отворено финансиране на политическите партии. От управляващата партия приели, че със субсидия от 1 лев за получен глас формациите не можели да финансират дейността и кампаниите си. 

"Според нас няма разлика между 1 лв. или 0 лв. субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лв. субсидии не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си. Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лв. субсидии", обясни Карадайъ. 

Втората тема на срещата била създаването на фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от плащане на такси в общинските и държавни детски градини. Първата вноска във фонда щяла да бъде от спестените средства от субсидиите на политическите партии. Председателят на ДПС поясни, че третото предложение, което от ДПС са направили е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

В петък Народното събрание ще разгледа на второ четене предложенията на правителството за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за получен глас. Ден по-рано текстовете ще бъдат обсъдени и в Комисията по бюджет и финанси. Председателката на комисията Менда Стоянова уточни, че ГЕРБ ще защитават предложението за държавната помощ за политическите формации, но са съгласни и с идеите на ДПС за премахване на ограниченията за дарения от физически лица и бизнеса. 

Още по темата: Безплатни офиси за партиите предлагат от ГЕРБ

Facebook logo
Бъдете с нас и във