Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и ДПС с най-скъпи кампании за изборите

Най-скъпите кампании на изминалите парламентарни избори са били на ГЕРБ и ДПС. Това показват финансовите отчети, публикувани на сайта на Сметната палата.

Партия ГЕРБ е похарчила точно 2.857 млн. лв.за предизборната си кампания. Веднага след тях се нарежда ДПС, които са изхарчили 2 275 663 лева.

Партията на Бареков „Български демократичен център" е на трето място по щедрост, като те са пръснали 1.841 млн. лева. Предизборната кампания е излязла на БСП 1.828 лева. От партия „Атака", също са похарчили над 1 млн. лева за изборите на 5 октомври.

На Реформаторския блок кампанията е струвала 654 343 лева, а на АБВ - 586 643 лева. Най-малко пари от парламентарните партии са дали от Патриотичния фронт - 495 334 лв.

Две от 18-те партии, участници в изборите - партия "Нова България" и партия "Общество за нова България", са подали отчетите си един ден след законовия 30-дневен срок от изборния ден, който изтече на 4 ноември.

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и представената информация от доставчици на медийни услуги, социологически и рекламни агенции, и агенции за осъществяване на връзки с обществеността за предоставените от тях услуги на участниците в изборите.

Сметната палата предстои да извърши одит за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания, когато те са над 1000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във