Банкеръ Daily

Общество и политика

ГЕРБ и ДПС не приемат условията на Радев за разпускане на НС

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС изразиха несъгласие с поставените от президента Радев условия, при които той ще издаде указ за разпускане на Народното събрание и ще насрочи нови парламентарни избори.

Недопустимо е Румен Радев да поставя условия на парламента. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в коментар на изявлението на държавния глава, който настоя Народното събрание да приеме актуализацията на бюджета и да се произнесе по Плана за възстановяване и устойчивост, преди да издаде указ за разпускане на 46-ия парламент и да насрочи нови парламентарни избори.

Атанасова настоя президентът да разпусне парламента в "разумен срок", който тя определи като "няколко дни".

"За всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви "тънки сметки" и наглася някакви дати от календара, така че на него да му е удобно и с това да задължава парламента да продължава да работи, смятам, че е недопустимо", заяви шефката на депутатите от ГЕРБ-СДС.

Атанасова потвърди, че ГЕРБ са за избори 2 в 1, тъй като гласуване в три поредни недели ще изтощи българските граждани и ще се отрази негативно на избирателната активност в разгара на поредната COVID-вълна.

ДПС също не приема условията на президента Румен Радев какво трябва да свърши парламентът, преди да бъде насрочена дата за нови парламентарни избори.

"По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост топката е в служебния кабинет", коментира пред БНР депутатът от движението Хасан Адемов. "Той може да поставя всякакви условия, а Народното събрание има правото си да решава, но когато един акт е в правомощията на Министерския съвет, няма смисъл да се иска решението на Народното събрание", обясни народният представител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във